Fler startar företag och färre gör konkurs

150207-foretag

Det är inte bara nyföretagandet som ökar starkt. Även konkurserna fortsätter att minska och under januari sjönk antalet konkurser med hela 24 procent enligt ny statistik från UC.

Allra bäst verkar företagen i Stockholm gå där antalet konkurser minskade med hela 43 procent. Under januari försattes 108 företag i konkurs i Stockholm.

Totalt i riket försattes 418 företag i konkurs under månaden vilket motsvarar en minskning med 24 procent jämfört med januari 2013.

Byggindustrin allt bättre
Ser man till branscher återfinns de största minskningarna inom byggindustrin, partihandeln, juridik och ekonomitjänster. Inom detaljhandel, information och kommunikation är dock utvecklingen fortfarande negativ.

Inhemsk efterfrågan driver tillväxten
– Trenden med minskat antal konkurser är tydlig. Det är till stora delar  den inhemska efterfrågan som driver tillväxten. Det märks framförallt på utvecklingen för byggindustrin och partihandeln säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Spirande optimism inför framtiden
Återhämtningen i den svenska konjunkturen går sakta, mycket beroende på den svaga exporten till ett svagt Europa. Det hämmar även företagens vilja att göra investeringar. Ändå hoppas många på att den privata konsumtionen och bostadsbyggandet ska skapa tillväxt under året.

De svenska företagen har generellt sett en god betalningsförmåga och UC bedömer att drygt 90 procent av de svenska företagen har god kreditvärdighet.

UC:s länsstatistik för företagskonkurser januari 2015 »

 

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar