17.000 egenföretagare får felaktiga slutskattebesked

131207 skattebesked

 

Under december får 17.000 egenföretagare felaktiga slutskattebesked i brevlådan. Mottagarna uppmanas betala in mer skatt - trots att pengarna redan är inbetalda, uppger SVT.

Egenföretagaren Anna Bratt blev skärrad när hon, enligt Skatteverket, var skyldig 120.000 kronor när hon redan betalat in mer än 100.000 i skatt.

– Jag trodde att jag skulle få tillbaka lite pengar, och var förtjust över att jag äntligen skulle få de där tusenlapparna, så stod det att jag var skyldig mer än 100.000! Jag tänkte direkt att jag skulle behöva toppa upp lägenhetslånet för att klara den skulden, berättar hon för SVT.

Den mänskliga faktorn har varit framme
Skatteverket har en förklararing till vad som gått fel.

– Det beror på den mänskliga faktorn vid avstämningen när vi beräknar den slutliga skatten. Och slutbeskedet i pappersform är redan på väg ut så felet kommer finnas där också. Det är väldigt olyckligt, säger Susanna Svensson, enligt SVT.


Skatteverket kommer nu att att kontakta alla drabbade och ge dem ett korrekt besked. Om man betalat tillbaka skulden redan så kommer detta regleras i efterhand.

– I sådana fall kommer de pengarna att betalas tillbaka vid nästa avstämning, som är vid månadsskiftet efter inbetalningen, säger Susanna Svensson.

 

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar