Därför får Skåne så många stora event just nu

131230 events

 

 

Eurovision Song Contest, Junior-VM i ishockey, Nordea Masters, Eurorando och O-Ringen. De stora evenemangen i Skåne blir allt fler. Idag är det dessutom allt viktigare att analysera hur evenemangen påverkar sysselsättning och ekonomi i region och kommun.

– Regionen har helt andra förutsättningar än vad vi haft tidigare, säger Pehr Palm, VD på Event in Skåne.

Med nya anläggningar som nya Malmömässan, Malmö Arena, Helsingborg Arena, Kristianstad Arena, Lindab Arena i Ängelholm, Swedbank Stadion i Malmö, PGA National och Malmö Live ökar regionens möjligheter att attrahera stora evenemang.

– Och kommunerna jobbar idag ännu mer aktivt för att vara värd för olika evenemang, säger Pehr Palm.

Omkring 20 skånska kommuner har aktiverat sig i vandringseventet Eurorando, som kommer locka upp till 7000 vandrare till Skåne 2016.

– Eventet kommer bidra till att Skåneleden uppdateras, vilket medborgarna i Skåne har nytta av. Dessutom får vi en exportmogen produkt i Skåneleden som vi kan marknadsföra, säger Pehr Palm.

Även om eventarbetet i Skånes kommuner utvecklats de senaste åren behöver fler kommuner ha en evenemangsstrategi.

– Man behöver en strategi för att bättre kunna identifiera de event som man vill engagera sig i, och göra det i god tid för att få spinoffeffekter på eventet.

Har man inte identifierat kommunens styrkor inom idrott, akademi eller kultur kan det bli dåligt och dyrt att gå in i eventsatsningarna, säger Pehr Palm.

Event in Skåne utvärderar löpande effekterna av de stora evenemangen i Skåne. Ett exempel är att under de nio dagar som Falsterbo Horse Show pågick i år omsatte besökarna cirka 84 miljoner kronor i Vellinge vilket skapade cirka 51 nya årsarbetstillfällen.

– Insikten om att eventen skapar arbetstillfällen, bidrar till destinationsutveckling, genererar skatteintäkter och stärker kommunens och Skånes varumärke har ökat, säger Pehr Palm.

Kristianstad är en av de kommuner som satsar stort på evenemang.

– Det ökar sysselsättningen och skatteintäkterna. Evenemangen har stor betydelse för besöksnäringen, som sysselsätter många unga, och innebär fler gästnätter och fler besökare, säger Anders Olsson, planeringsstrateg på Kristianstads kommun.

När kung Carl Gustaf och drottning Silvia närvarar vid firandet av Kristianstads 400-årsjubileum den 22 maj 2014 är det bara en av många stora händelser under året för kommunen. Med O-Ringen, Åhus Beachhandboll Festival och Absolut Art Collection är 2014 stort eventår för Kristianstad.

– Kristianstad satsar mycket på att värva evenemang och konferenser. Vi uppvaktar förbund och åker på möten hos olika arrangörer för att hålla oss ajour om vad som är på gång så att vi kan lägga bud tillsammans med andra aktörer, säger Anders Olsson.

Naturområdena Rinkabyfältet, där scoutlägret World Scout Jamboree hölls 2011, och Kristianstads Vattenrike är två viktiga anledningar till varför Kristianstad varit så framgångsrika.

– Det är två fantastiska naturområden för stora event där vi kan ta emot många besökare, säger Anders och nämner även inomhusarenan Kristianstad Arena, som invigdes 2010, och en kommande planerad utomhusarena för fotboll, amerikansk fotboll och friidrott.

– Dessutom har vi stor potential att växa på kultursidan. Vi får inte så många stora musik- och kulturevenemang som vi borde. Vi behöver stora konserter som fyller Kristianstad Arena, säger Anders Olsson.

Vilken potential har Skåne som evenemangsregion?
– Tack vare Skånes infrastruktur har vi möjlighet att få många stora evenemang. När Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad går samman kan vi konkurrera på samma nivå som när Tyskland och Danmark gick samman för att få handbolls-VM 2019. Vi har samma förutsättningar i Skåne, säger Anders Olsson.

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar