Sveriges nationaldag

140606-nationaldagen

Sveriges nationaldag, tidigare svenska flaggans dag, firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Slumpen har gjort att nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett självständigt land – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform). Händelserna har samma datum: 6 juni.

Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.


Svenska flaggans dag blir Nationaldag

År 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm. Den fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest på den dag som 90 år senare skulle bli Sveriges nationaldag.

Skansen grundare Artur Hazelius hade valt denna dag av två skäl. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Samling och samförstånd

1916 konstituerades en styrelse för svenska flaggans dag som ville verka för en nationell samling kring flaggan. På så sätt blev den 6 juni officiellt den svenska flaggans dag. En dag av samling och samförstånd mellan alla svenskar, oberoende av politisk färg. Därför kan det ses som en helt naturligt utveckling när flaggdagen år 1983 blev vår officiella nationaldag.

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar