Svenskarna skyldiga 62 miljarder hos Kronofogden

140131-fogden

Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var mer än 62 miljarder kronor vid ingången till 2014. Bakom skulden står drygt 350 000 privatpersoner, enligt statistik från Kronofogden som Visma sammanställt.

– Det finns en hets kring jul och nyår som gör många ekonomiskt fartblinda. Detta i kombination med lättvindiga krediter i olika former kan få förödande konsekvenser för den med svag privatekonomi. Storhelgernas inköp blir för många första steget mot svår skuldsättning, säger Michael Marchal, vd för inkassobolaget Visma Collectors.

350 000 skuldsatta
Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var 62,1 miljarder kronor vid det senaste årsskiftet. Det innebär en ökning med nästan 2,7 miljarder kronor motsvarande 4,5 procent jämfört med året innan. Bakom skulderna står 351 330 privatpersoner, en ökning med 5 572 personer jämfört med året innan.

Enligt Vismas länsjämförelse över privatpersoners skulder till Kronofogden finns andelen mest skuldsatta i Gävleborgs och Södermanlands län. Lägst andel skuldsatta finns i Västerbotten. De samlade skulderna är högst i Stockholms län och lägst på Gotland.

Jämfört med 2012 ökade antalet skuldsatta personer mest i Kronobergs län under 2013, medan de minskade mest i Västmanland.

Varje skuld är speciell
– Det finns stora möjligheter att förebygga svår skuldsättning. En del är att de företag som lånar ut eller beviljar krediter blir mer noggranna. Vi som arbetar med inkasso kan bidra genom att jobba mer förebyggande, individfokuserat och med inställningen att hjälpa, inte stjälpa. Varje skuld bär på sin egen historia som kan handla om slarv, okunskap och ibland en tragedi, säger Michael Marchal.

Fakta
Svår skuldsättning innebär enligt Kronofogden att man inte kommer att ha möjlighet att betala sina skulder inom en överskådlig framtid. Visma har bearbetat Kronofogdens statistik om skuldsatta privatpersoner uppdelat på län för åren 2012 och 2013. I statistiken ingår exempelvis inte dödsbon eller gäldenärer med okänd adress eller skyddad identitet. Totalt svarar dessa för ytterligare 8,1 miljarder kronor i skulder till Kronofogden. Svenskarnas samlade skuld på drygt 62 miljarder kan i storlek jämföras med statens kostnader för hälso- och sjukvård samt social omsorg 2014.

Källa: Visma

 

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar