Språken för en karriär

130406_sprak
Efter engelska är kinesiska och tyska de språk som svenska ungdomar tror att de kommer att ha mest nytta av i sitt yrkesliv.

Kinesiska anses allt viktigare bland de yngre, som rankar språket som det tredje mest användbara i yrkeslivet. Det visar en undersökning som språkföretaget EF har låtit göra.

EF har låtit 1000 svenskar från hela landet svara på frågan vilka två språk de anser att de har mest nytta av i yrkeslivet.

Var fjärde svensk i åldern 15-22 och 14 procent av 23-35-åringarna anser att kinesiska är det viktigaste språket att kunna i sin karriär, i kombination med engelska. En skillnad mot den något äldre ålderskategorin 36-55 år där endast fem procent tycker att de har mest nytta av kinesiska.

"Svaren visar en förändring i intresset för olika språk de senaste åren, något vi även ser bland ansökningarna till våra språkkurser. Det är roligt att de yngre har fått upp ögonen för kinesiskan och ser det som det tredje viktigaste språket för sin framtida karriär. Det stämmer väl överens med den bild vi har av vilka språk som efterfrågas framöver på den svenska arbetsmarknaden, säger Mats Ulenius, Sverigechef för EF.

Totalt bland alla respondenter oavsett ålder är engelska språket som svenskar anser sig ha mest nytta av i jobbet. Efter engelskan anses tyska mest användbart; det svarar 42 procent. Därefter kommer spanska (19 procent) och sedan franska (11 procent). Ju äldre man är desto viktigare anser man att tyskan är i yrkeslivet, enligt EF:s undersökning.

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar