Nästa betalmedel blir en lur

140915-lur

Betal-appar för smartphones förväntas bli nästa stora betalmetod. Om tio år är betalningar med telefoner troligen större än kontanter enligt en ny undersökning.

Sverige betalar, som undersökningen heter, är en uppföljning på en tidigare undersökning om det kontantlösa samhället och visar stora attitydförändringar på bara ett år.

Glasklar trend
– Kontanter och kort är fortfarande vanligast och kännedomen om digitala betaltjänster är relativt låg, men trenden är glasklar. Svenskarnas förtroende och användning av digitala betaltjänster ökar snabbt. Vi står inför en allt snabbare digital utveckling av betalmarknaden, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Allt färre använder kontanter
Även om nästan nio av tio svarade att de hade kontanter på sig vid intervjutillfället har andelen som svarar att de använder kontanter ett par gånger per vecka eller oftare sjunkit med 11 procentenheter det senaste året.

– Studien visar en tydlig uppdelning av marknaden för betaltjänster där allt fler konsumenter på allvar börjar använda de nya tjänsterna samtidigt som en annan grupp inte ens känner till dessa. De betaltjänstleverantörer som vill etablera sig har en del arbete kvar när det gäller att utbilda och attrahera konsumenterna, säger Niklas Arvidsson, forskare på KTH och expert på frågor som rör betalmarknaden.

Kort vanligast
Kort är fortfarande den betalmetod som folk anger att de använder mest frekvent. Andelen som svarar att de använder kortbetalning varje vecka eller oftare har dessutom ökat med fem procentenheter sedan förra året.

» Internetstatistik om Sverige betalar

» Svenskarna: Vi blir förlorare i kontantlöst samhälle

Om undersökningen
Undersökningen Sverige betalar är genomförd av Insight Intelligence och sponsrad av .SE, Bankomat AB och EY (tidigare Ernst & Young). Undersökningen genomfördes bland Sifos riksrepresentativa, slumpmässigt rekryterade webbpanel och innefattar intervjuer bland 1.000 svenskar i åldern 16-74 år.

» Hämta undersökningen som pdf

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar