Varm sommar gav svalt nyföretagande

130904_minskat
Det varma sommarvädret verkar ha påverka nyföretagandet negativt. En minskning under sommarmånaderna med 11 procent jämfört med i fjol registrerades. Det står klart sedan Visma sammanställt hela sommarens statistik från Bolagsverket.

Under augusti månad i år registrerades 4.638 nya företag i landet jämfört med 4.966 motsvarande månad 2012. Det innebär en minskning med 7,2 procent jämfört med augusti månad i fjol. Juni var den svagaste av de tre sommarmånaderna med ett minus på 20 procent.

- De två föregående, ganska svala somrarna gav ett större nyföretagande. Men självfallet betyder andra faktorer mer än vad vädret gör. Det allmänna konjunkturläget, en fast anställning som alternativ till ett lite mer osäkert eget företagande samt framtidsutsikterna i största allmänhet är avgörande för om någon väljer att bli egenföretagare, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som gör ekonomiprogram till småföretagare.

Sommaren i sammanfattning
När hela sommaren sammanfattas minskade nyföretagandet i Sverige från 13.403 under perioden juni till och med augusti i fjol till 11.889 i år, vilket ger ett minus på 11,3 procent. Nyregistreringarna den här sommaren hamnar därmed på sjätte plats räknat över de senaste tio åren. 2011 var det starkaste året under perioden.

Sedan början av året har antalet nya företag minskat med 4,8 procent i hela landet. Till och med augusti i år har 40.090 företag registrerats jämfört med 42.128 de åtta första månaderna förra året.

Källa: Visma





Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar