Sena betalningar slår mot små företag

130515_30dagar
Har ditt företag drabbats av sena betalningar från kunder? Då är du inte ensam. Enligt en ny undersökning uppger många små företag att de förlorat intäkter eller ser risker för sin fortsatta överlevnad på grund av sena betalningar.

Att inte få betalt i tid är ett gissel för många mindre företag. Enligt Intium Justitias årliga undersökning tvingas svenska småföretag skriva ner i genomsnitt 2,7 procent av alla utestående fordringar. Det är en ökning med 13 procent jämfört med för ett år sedan.

Totalt skrev svenska företag av utestående fordringar till ett värde av 71 miljarder under förra året.

Förlorade intäkter
Över hälften av de mindre företagen som deltog i undersökningen anger att de har förlorat intäkter på grund av att deras kunder inte betalat sina räkningar i tid. Nästan tre av fyra upplever likviditetsproblem, skriver Intium Justitia i ett pressmeddelande.

Dessutom ser en tredjedel av småföretagen risker för sin fortsatta överlevnad bland annat på grund av sena betalningar. Det är en dubbelt så hög andel som hos storföretagen.

Då, nu och framtiden
Samtidigt tycker de svenska företagen att situationen har blivit bättre jämfört med för ett år sedan. Men fler företag, 16 procent, ser ändå en ökad risk att inte få betalt för sina varor eller tjänster det kommande året.

9.800 företag deltog i undersökningen som genomfördes mellan januari och mars 2013.


Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar