Nyföretagandet på Österlen matchar förra årets utveckling

170301-konsult.jpg
Foto: Visma

I stort sett lika många företag har startats på Österlen under årets två första månader som under motsvarande period i fjol. Därmed är årets start för nyföretagandet i vårt område bättre än i övriga landet.

I riket som helhet ökade nyföretagandet med 1,3 procent i februari, men eftersom januari var en svag månad (-10,7 procent) blir det ett totalt minus för de två första månaderna på riksnivå.

– Nyföretagandet i landet ökade med 6,4 procent under förra året, men 2017 har inletts med en minskning med 5,1 procent, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket i ett pressmeddelande.

På Österlen stannar minskningen under januari och februari på 2,6 procent när vi lägger samman nyföretagandet i Ystad, Simrishamn och Tomelilla i januari och februari.

Simrishamn fortsatt starkt
Ystad matchar exakt förra årets siffror med 36 nya företag under januari-februari, medan Simrishamn har gått från 22 till 27 nya företag, vilket ger ett plus med 22,7 procent.

Tomelilla står hittills i år på minus med nästan 40 procent efter en riktigt trög januarimånad med bara 2 nya företag. I februari blev det däremot ett litet plus, när man gick från 7 till 9 nya företag.

Tomelilla har dessutom ett väldigt starkt 2016 att jämföra med i år. Med alla nyregistreringar inräknade hade kommunen då den näst största ökningen (+ 86 procent) i landet efter Överkalix.

De aktiva företagen på bana

Bolagsverkets siffror visar också att antalet aktiva företag (minst lika viktigt som nyföretagandet) nu åter ligger i nivå med fjolåret totalt sett. De avregistreringar som Bolagsverket och Skatteverket med jämna mellanrum gör av främst enskilda näringsidkare och handelsbolag utan redovisad verksamhet börjar nu få minskad påverkan på statistiken.

Vid utgången av februari månad kan vi se att antalet enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag minskat med 115 stycken jämfört med samma datum i fjol. Däremot har antalet registrerade aktiebolag blivit 117 fler. Det gör att jämförelsen mellan kommunerna just nu ser ut så här:

Aktiva företag

28 feb 2017

28 feb 2016

Förändring

Tomelilla

1 263

1 223

+40

Ystad

2 704

2 632

+72

Simrishamn

2 087

2 197

-110

Hela Österlen

6 054

6 052

+2

Österlen fortsätter också klara sig helt undan konkurser i år. Detta medan man i riket som helhet har en ökning med 17 procent sedan årsskiftet. Upplysningscentralen ser en negativ trend i siffrorna.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar