151022-aretsnyforetagarkommun2014.jpg

Österlen åter med i kampen om Årets nyföretagarkommun

Nio kommuner är med och slåss om titeln Årets nyföretagarkommun. I fjol vann Simrishamn och en av dem som kan vinna i år är Ystad.

Årets nyföretagarkommun i Sverige utses av program- och tjänsteföretaget Visma i samarbete med NyföretagarCentrum. Den vinnande kommunen får 100 000 kronor för att stärka det lokala entreprenörskapet. I år ska utmärkelsen delas ut för elfte gången.

När nomineringarna blev offentliga i dag, den 20 oktober, står det klart att Österlen även i år är representerat bland kandidatkommunerna. Förra året utsågs Simrishamn (bilden) till Årets nyföretagarkommun och nu har alltså även Ystad chansen att ta hem den ärofyllda titeln.

Motor för lokalsamhället
– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag. Ett aktivt nyföretagande fungerar som en motor för det lokala samhället, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs, i en kommentar till dagens nomineringar.

De nio kommunerna har tagits fram utifrån statistik över hur många nya företag per tusen invånare som startats under 18 månader, från den 1 januari 2014 till och med den 30 juni 2015. Ystads medtävlare är Dals-Ed, Karlstad, Knivsta, Lidingö, Ljusnarberg, Orust, Sotenäs och Sunne.

De tävlande kommunerna bedöms även utifrån hur de arbetar för att få fler lokala entreprenörer att starta företag och därmed bidra till fler jobb på orten. En jury med representanter från Visma Spcs och NyföretagarCentrum bedömer kommunernas motiveringar och utser årets vinnare. Priset delas ut på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 6 november.

Nya företag och människors drömmar
Prissumman på 100 000 kronor kommer ur Vismafonden. Vinnarkommunen delar ut pengarna till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samarbete med instiftarna. Nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare är exempel på vad prissumman har använts till tidigare år.

– Sverige behöver fler nya företag! Vi vill premiera kommuner som har ett ökat nyföretagande och där människor uppmuntras att förverkliga sina drömmar, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som finns i 215 kommuner för att ge företagare råd och vägledning.

Tidigare vinnare av utmärkelsen Årets nyföretagarkommun har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013 och Simrishamn 2014.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar