Ät pizza och undvik kräksjuka?

1402016-oregano

I dessa vinterkräksjuketider tar många till huskurer av olika slag för att undkomma den otrevliga sjukan. Nu visar amerikanska studier att pizzakryddan nummer ett, oregano, kan vara ett effektivt vapen.

Det finns många huskurer som påstås skydda mot vinterkräksjukan – att äta vitpepparkorn eller ta en whisky till exempel. Något som vetenskapen dock aldrig lyckats hitta belägg för.

Angriper proteiner
Men nu har forskare vid universitetet i Arizona, USA, kommit fram till att ämnet karvakrol i oregano kan vara ett effektivt vapen mot just vinterkräksjuka, skriver Svenska Dagbladet.

Karvakrol angriper de proteiner som skyddar noroviruset som orsakar kräksjuka. Och då kan andra mediciner slå ut viruset.

Därför skulle ämnet potentiellt kunna användas som ett slags desinfektionsmedel i livsmedel, menar Kelly Bright, som lett studien. Hon betonar dock att det krävs mer forskning.

– Karvakrol angriper viruset på ett unikt sätt vilket gör det till en spännande kandidat att utforska vidare.

Resultatet av studien har publicerats i Journal of applied microbiology.

Finns även i andra kryddväxter
Karvakrol är ett smakämne som även finns i mejram och timjan, men inte i samma höga halter som i oregano. Det är länge känt för sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, enligt tidningen.

 

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar