Fler snatteribrott i landet – Men färre på Österlen

150901-snatterier_osterlen.jpg

Första halvåret i år ökade antalet snatterier i landets butiker med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Österlen var ett undantag. Här minskade snatterierna enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Snatterier står antalsmässigt för en stor del av brottsligheten i Sverige. Tendensen har dock varit att tillgreppen i butikerna efter en topp 2009 minskat de senaste åren.
Nu ser det dock ut som om butiksstölderna i landet ökar något igen. Första halvåret anmäldes 24 944 snatterier i hela landet mot 24 021 förra året, vilket ger en ökning med 4 procent. Toppåret 2009 var antalet anmälningar drygt 33 000.

Minskningar på Österlen
På Österlen fortsätter dock snatterierna stadigt att minska. De sex första månaderna i år anmäldes 75 tillgrepp i butik mot 70 motsvarande period i fjol, en minskning med 7 procent. Det ska jämföras med att 112 snatterier polisanmäldes första halvåret 2009, vilket ger en minskning jämfört med i år med 38 procent.
Tyvärr behöver ett minskat antal anmälningar inte innebära att snatteribrotten minskar. Organisationen Svensk Handel har undersökt hur benägna handlarna är att anmäla snatterierna och då visar det sig att många brott aldrig hamnar hos polisen.

Besvärligt att anmäla
En orsak till det är att många handlare menar att en anmälan inte leder någonstans samt att anmälningsförfarandet är tidsödande och besvärligt. Svensk Handels undersökning avslöjar att bara 60 procent av de snattare som tas på bar gärning anmäls till polisen.
Det finns också siffror som visar att antalet anmälningar som läggs ner ökar. Ett stickprov i statistiken visar att 30 procent av anmälda snatterier i Stockholms livsmedelsbutiker i januari 2013 lades ner. I januari i år svarade de nedlagda anmälningarna i samma polisområde för 63 procent.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell.
Bildkälla: nomi.com.

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar