Varannan svensk anser att svartjobb är omoraliskt

130712_svartvitt
47 procent av svenskarna anser i dag att det är fel att köpa tjänster svart, en ökning med 30 procent jämfört med för sex år sedan. En bidragande orsak kan vara rot- och rutavdragen.

Skatteavdragen rot och rut har gjort att allt fler tycker det är fel att anlita svart arbetskraft, det visar en undersökning från Handelshögskolan i Göteborg, rapporterar SVT.

Ser svartjobb som omoraliskt
Undersökningen bygger på en studie från Skatteverket, då man 2006 frågade svenskar om deras inställning till svart arbetskraft. Då svarade 17 procent ja till påståendet "Det är omoraliskt att köpa tjänster svart".

När samma fråga ställdes 2012 svarade 47 procent ja, en ökning med 30 procent på bara sex år. Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, tror skatteavdragen rot och rut är en viktig förklaring.

Rot och rut kan vara orsaken
– Vi kan naturligtvis inte vara helt säkra på att införandet av rut och rot orsakat hela förskjutningen, men det är i enlighet med teorin att när många köper vitt snarare än svart så tenderar man att tycka att det är mer omoraliskt att köpa svart, säger Katarina Nordblom till SVT.

Källa: Visma

Källa: Visma




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar