En av åtta nominerade blir Årets nyföretagarkommun

140920-nyforetagare

Åtta kommuner tävlar i år om chansen att bli ”Årets nyföretagarkommun” och kamma hem 100.000 kronor till insatser för lokalt entreprenörskap.

De nominerade kommunerna är Danderyd, Helsingborg, Härnösand, Höganäs, Simrishamn, Trosa, Åre och Övertorneå.

Tio år i rad
Tävlingen ”Årets nyföretagarkommun” arrangeras av Visma Spcs i samarbete med NyföretagarCentrum. I år delas priset ut för tionde året.

– Prispengarna har använts till en hel rad kreativa projekt i de vinnande kommunerna. Nyföretagande med inriktning på ungdomar, kvinnor och invandrare är bara några exempel, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som är landets ledande leverantör av ekonomiprogram till småföretagare.

Jury utser vinnaren
Nomineringarna till ”Årets nyföretagarkommun” bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under en 18 månader lång period, 1 januari 2013 till 30 juni 2014. De nominerade kommunerna får själva beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.

En jury bedömer motiveringarna och utser den vinnande kommunen.
Vinnaren får disponera en prissumma på 100.000 kronor genom att tillsammans med instiftarna tilldela lokala initiativ eller organisationer medel ur ”Vismafonden”. Detta görs under upp till tre år med start 2015.

Uppmuntra nyföretagande
Syftet är att uppmuntra initiativ och entreprenörskap. Juryn består av representanter från NyföretagarCentrum Sverige och Visma Spcs. Priset delas ut på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, fredagen 3 oktober.

– NyföretagarCentrum täcker närmare 200 av landets kommuner med kostnadsfri rådgivning till nystartare. Förra året resulterade detta i att 9.000 personer startade eget. Den lokala förankringen i kommunerna är viktig och goda initiativ på hemmaplan får uppmärksamhet med det här priset, säger Mats Evergren, marknadschef hos NyföretagarCentrum Sverige.

Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012 samt Uppvidinge 2013.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar