Fler nya företag på Österlen – minus i resten av landet

170202-fageltrad.jpg
Foto: Lars Fredell

Det blev en seg start på året för nyföretagandet nästan överallt i landet – men inte på Österlen. Här höll den goda trenden från förra året i sig även under januari månad.

I riket som helhet minskade nyföretagandet med 11 procent i januari jämfört med motsvarande månad i fjol. Det var den andra månaden i rad med minussiffror. Skåne hade ett januariminus på drygt 7 procent och ”entreprenörsmotorn” Stockholm tappade nästan 15 procent mot i fjol.

På Österlen går det på andra hållet. Efter det att helåret 2016 slutade med ett plus på 4,8 procent noterar Bolagsverket en ökning med nästan 3 procent när vi lägger samman nyföretagandet i Ystad, Simrishamn och Tomelilla i januari 2017.

Stark start i Simrishamn
I Tomelilla kommun, som svarade för den mest positiva utvecklingen på Österlen under 2016, var januari uppenbarligen en ”vilomånad”. Här registrerades bara 2 nya företag i januari i år.

Det ska jämföras med 11 nya företag i starten på rekordåret i fjol, som slutade på ett plus med närmare 80 procent. I stället är det framför allt Simrishamn som lyfter statistiken (se detaljerna i bifogad pdf).

Trots den positiva utvecklingen konstaterar Bolagsverket att antalet aktiva företag är färre nu än för ett år sedan. Det beror på att Bolagsverket och Skatteverket med jämna mellanrum avregistrerar företag – främst enskilda näringsidkare och handelsbolag – som inte redovisat någon verksamhet de senaste åren.

11 procent av de enskilda firmorna på Österlen har exempelvis försvunnit ur registren sedan i fjol, medan antalet aktiva aktiebolag har ökat med 4 procent (från 2 855 till 2 971). De jämförbara siffrorna för samtliga företagsformer ser ut så här:

Aktiva företag

31 jan 2017

31 jan 2016

Förändring

Tomelilla

1 257

1 274

-1%

Ystad

2 693

2 814

-4%

Simrishamn

2 084

2 195

-5%

Hela Österlen

6 034

6 283

-4%

    Källa: Bolagsverket

Inga konkurser
Österlen skiljer sig på ännu en punkt mot landet i övrigt och det gäller konkurserna. Efter flera år med minskat antal konkurser redovisar Upplysningscentralen en ökning i januari med hela 24 procent i riket. På Österlen registrerades inte en enda konkurs i januari. Detta dessutom sedan antalet mer än halverats under 2016.

Om det är försiktighet som driver den utvecklingen kanske den också kan återspeglas i försäljningen av nya bilar. Enligt den officiella månadsstatistiken från Trafikanalys nyregistrerades 24 039 personbilar i landet under januari månad, en ökning med drygt 7 procent jämfört med januari i fjol.

På Österlen blev det i stället ett minus med 8 procent. Detta sedan försäljningen minskat från 169 till 155 nya personbilar. Det var bara i Ystad som försäljningen ökade. Noterbart där var också att det såldes osedvanligt många gasdrivna bilar i januari i år (detaljerna finns i den bifogade pdf-filen).

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar