header20190423

Johan Munck

Jonas Jacobbson & Johan Munck

17_jacobsson-munck
Johan Munck, överst tll vänster och Jonas Jacobsson, överst till höger.
OS-MEDALJER OCH HD
Fredagen den 7 augusti 2009 kl. 08.00
Sandskogens Värdshus

Jonas Jacobsson
Jonas föreläste, tillsammans med Aja Lind, om att ”Våga satsa” - trots ett handikapp. Ett varmt, kärleksfullt och humoristiskt föredrag med många tänkvärda saker om hur samhället bemöter handikappade, men framförallt om hur viktigt det är att just våga satsa. Jonas och Aja bjöd också öppet och friskt på sin relation och hur det är att leva tillsammans.

Han berättade om sin uppväxt i Norrköping där hans pappa byggde om en cykel till honom när han var tre år och hur hans pappa efter att bilden med Jonas på cykeln publicerats i en tidning fick in beställningar från hela Sverige på att bygga om cyklar till handikappade barn! Jonas favoritämne i skolan var – gympa. Han tävlingssimmade som 12-åring, men kom fram till att det var tråkigt och lade av.
När Jonas började gymnasiet och hamnade i en ny klass med nya människor han inte kände handlade mycket om att vinna respekt. På första gympapasset skulle de ha pingis i källaren och Jonas som absolut inte ville känna att han var till nåns last, började med att baklänges studsa ned för trappan i sin rullstol, slog alla killarna i pingis och drog sig sedan uppför trappans ledstång när de var klara. Respekt.

Jonas berättade sedan om OS-satsningarna och upplägg. Han delar in träning i 4-årscykler. Just beroende på att OS hålls vart fjärde år. Han betonade vikten av att ha mål och satsning i balans. Om målet är för lågt ställt är risken att satsningen blir för låg och då blir det inga medaljer. Jonas brukar ha mål som han bedömer sig ha 50% chans att nå!
I Athen-OS där han tog 4 guld av 4 möjliga, hade han t ex som eget mål att ta 4 världsrekord – han tog två – så trots en i andras ögon en nästan omöjlig bedrift nådde han inte sinaegna högt ställda mål den gången!! Det säger lite om var Jonas lägger ribban för sin prestation.

Aja Lind berättade sen vidare om hur hon träffade Jonas första gången när regeringen 2004 bjöd in alla OS-deltagare till en stor fest i regeringskansliet.  Aja pratade en hel del om hur det är att leva i en relation där en är handikappad och hur ofta de ställs inför omvärldens konstiga frågor! Aja pratade om hennes och Jonas intryck av olika länders inställning och anpassning till handikappade. Länder som t ex Spanien och Australien har kommit mycket längre vad gäller tillgänglighet. Här finns ramper överallt och man tänker verkligen på att anpassa. Sverige är inte riktigt lika bra enligt Aja och Jonas.

Johan Munck
Vi gästades också av Högsta Domstolens ordförande, Johan Munck som med humor och värme berättade om Högsta Domstolen – både historia och hur den jobbar. 1789 bildades HD, då med 6 frälse och 6 ofrälse som ledamöter. På så sätt fick man in jurister. Det var kungen som enväldigt bestämde vem som satt i HD och kunde avsätta de som han inte tyckte passade. 1809 fick Sverige en ny regeringsform och därmed en ”riktig” Högsta Domstol. Denna HD dömde fram till 1975 i kungens namn, och kungen hade fram till 1975 rösträtt i HD! Sista gången en kung utnyttjade denna rätt var 1889 när Oscar den II var med och avgjorde ett mål.
HD består av 16 ledamöter som kallas justitieråd. Lagrådet som består av två personer är den instans som prövar riksdagens förslag på nya lagar. 14 ledamöter finns i den dömande verksamheten. Johan avslutade med att jämför Sveriges HD med motsvarande instanser i andra länder. Våra nordiska länder är ganska lika men England och Amerika skiljer sig ganska mycket från hur vi har det.

Elin Jeppsson
Elin Jeppsson, som Nätverket sponsrar, berättade om hur hennes år varit hittills. Hon berättade stolt att hon i år debuterat i Grand Prix och att det är den klassen man måste tävla i om man vill vara med och slåss om de riktigt stora medaljerna. Elin rider just nu på en 15-årig häst (de är som bäst i Grand Prixsammanhang är i åldern 12-15 år) men har en 8-åring som hon tränar tror mycket på i framtiden. Elin berättade till sist att hon flyttat tillbaka till Ystad och hon tackade Nätverket Österlen för att vi sponsrar henne.

Om Jonas Jacobsson
Jonas är en av världens främsta sportskyttar och en av sveriges främsta idrottsmän alla kategorier och har deltagit i alla Paralympiska spel sedan 1980 och kan stoltsera med hela 27 medaljer, varav 16 guld!!! Dessutom fick han Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2008.
Till ovanstående kan läggas att i VM har Jacobsson tagit 15 guld och i EM 17 guld. En fantastisk idrottare!

Om Johan Munck
Ordförande i Högsta domstolen i Sverige sedan 2007. Justitieråd (domare i Högsta domstolen) sedan 1987. Han blev avdelnings-ordförande i Högsta domstolen 2004.
Johan har suttit med i en rad statliga utredningar. Han har skrivit flera publikationer i främst förvaltnings- och straffrätt och är bland annat ord-förande i Centrala etikprövnings-nämnden

Nätverket Österlen 2009

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar