Företag kan stressas i konkurs

140528-kk

Företag stressas till för tidiga konkurser. Och det är Skatteverkets särregler som är orsaken. Det menar Svenskt Näringsliv i en rapport.
Reglerna för betalningsansvar gör att fordringsägare kan begära ett företag i konkurs om skulderna inte betalas. Om bolaget är en juridisk person dör skulderna med bolaget såvida inga grova fel begåtts av ägarna. Men när det gäller skatteskulder är det andra regler som gäller.

Du kan bli betalningsansvarig
Företagare som betalar en skatteskuld någon dag för sent och inte börjar avveckla bolaget senast på förfallodagen kan i regel bli personligt betalningsansvariga för bolagets skuld, enligt Svenskt Näringsliv.

– Skatteverket har en egendomlig gräddfil och kan stressa bolag till för tidiga konkurser, säger Roger Persson Österman, docent vid Stockholms universitet, till Svenskt Näringsliv som låtit undersöka saken närmare.

Absurda verkningar
I rapporten Skatterättsligt företrädaransvar, som är resultatet av utredningsuppdraget, har det skatterättsliga företrädaransvaret verkningar som närmast framstår som absurda.

En annan fråga som väcks i rapporten är varför och om det verkligen behövs ett parallellt system till det personliga ansvaret som redan föreskrivs i aktiebolagslagen.


Rapporten Skatterättsligt företrädaransvar »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar