Arbetsmiljöverket granskar mindre företag i södra Sverige

140128-olyckor

Det sker för många arbetsplatsolyckor inom tillverkningsindustrin. Därför ska nu Arbetsmiljöverket inspektera 1.000 arbetsplatser med fokus på mindre företag i södra Sverige.

Tillverkningsindustrin är en riskfylld miljö, menar Arbetsmiljöverket. Det är framförallt maskinoperatörer, montörer och reparatörer som råkar ut för olyckor.

Dubbelt så många olyckor
Inom tillverkningsindustrin är antalet anmälda arbetsolyckor nästan dubbelt så hög som på arbetsmarknaden i övrigt. Under 2012 skedde 11 arbetsolyckor per 1.000 anställda inom tillverkningsindustrin vilket kan jämföras med 6 per 1.000 anställda som är snittet för alla branscher.

– Målet med projektet är att minska olycksfallen och ohälsan i branschen. I vår inspektionsinsats kommer vi granska de många risker som finns i den här tunga miljön med stora maskinparker och mycket manuellt arbete, säger Monica Björk, biträdande tillsynsdirektör, Arbetsmiljöverket.

Vanliga brister
Vid tidigare inspektioner har det ofta visat sig att utrustning inte är besiktigad, att maskiner saknar skydd och att det saknas rutiner för att säkert koppla in och ifrån maskiner. Stor vikt kommer också att läggas vid att arbetsgivaren bedriver ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete. Tidigare insatser har visat att behovet av information till dessa arbetsgivare är stort.

Här görs inspektionerna
Under januari och februari kommer cirka 1.000 arbetsplatser besökas i Västra Götalands, Hallands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne län. Arbetsmiljöverket fokuserar på arbetsgivare med 3 till 20 anställda.

 

Källa: Visma       

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar