160302-nyföretagande_startar_bra.jpg

Tomelilla i täten för nyföretagandet på Österlen

Under årets två första månader ökade nyföretagandet på Österlen med 16,9 procent. I landet som helhet ligger ökningen på 9 procent, vilket anses vara en bra riksnotering. Det här visar siffror som Nätverket Österlen sammanställt från Bolagsverkets senaste statistik.
- Vi har märkt ett ökat tryck på våra rådgivningstjänster de senaste månaderna, så det är verkligen glädjande att nu kunna se att den starka entreprenörstrenden från de senaste åren håller i sig, säger Lotte Kolare (bilden) på Nyföretagarcentrum för Ystad- och Österlenregionen.


76 nya företag på Österlen

Under januari och februari i år registrerades 76 nya företag på Österlen. Motsvarande period förra året var antalet 65, vilket ger ökningen med 16,9 procent.

Av de nya företagen på Österlen i år är 47 aktiebolag mot 39 i fjol. Aktiebolagen utgör 62 procent av årets nyregistreringar. Simrishamn har den högsta andelen aktiebolag med 68 procent av årets nya företag, medan Ystad har 61 procent och Tomelilla bara 56 procent.

Tomelilla utmärker sig i år dels genom att ha flest nyregistreringar av handelsbolag, dels genom att ha den största ökningen av samtliga tre kommuner på Österlen. Tomelilla fick 7 nya företag de två första månaderna i fjol, men hela 18 nya i år – en ökning med 157 procent!

Alltfler yngre blir företagare

Vilka är det då som startar företag i Ystad? Så här säger Lotte Kolare:

- En väldigt positiv sak som vi har lagt märke till är att alltfler inte bara ser ett eget företag som ett alternativ till en tidigare anställning. Nu är det mer vanligt att man går från en utbildning eller en fast anställning till eget företagande.

 - Vi ser också att många yngre människor väljer att bli företagare i Ystad. Tidigare var medelåldern ganska hög, men nu är exempelvis 30-35-åringar vanliga i vårt rådgivningsprogram. Här tror jag att gymnasieskolornas satsning på de ungas företagande börjar ge effekt på allvar, säger Lotte Kolare.


Inget företag i konkurs i år
Lotte Kolare berättar också att de nya företagarna representerar ett brett spektrum av branscher – allt från turism till tillverkning samt en hel rad konsultbranscher. Med tiden tror hon att detta även leder till fler nya jobb i området.

- Eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag finns det goda förhoppningar om att de nya entreprenörerna blir väldigt viktiga, säger hon.

En annan positiv nyhet från årets två första månader är att inte ett enda företag har gått i konkurs på Österlen. Vid den här tiden förra året hade 14 företag hamnat i den statistiken.

Om du känner någon som tänker starta eget eller själv funderar på att bli egenföretagare, ta gärna kontakt med Nyföretagarcentrum. Du hittar kontaktuppgifterna här:
http://www.nyforetagarcentrum.se/ystad

 

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar