Nyföretagande i takt med förra året

141202-foretag

Årets nyföretagande i landet följer i stort sett samma utveckling som under förra året. Till och med november har antalet nya företag ökat med 2,2 procent jämfört med i fjol. Det visar statistik som ekonomiföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket.

− Som det ser ut nu kommer vi att få lika många nya företag i landet som förra året, vilket skulle innebära drygt 60 500 nya företag. Alla behövs för att skapa nya möjligheter och nya arbetstillfällen, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Året står på plus
Under årets första elva månader har registreringen av nya företag i landet ökat från 55 220 förra året till 56 461 i år. I november registrerades 5 330 nya företag i Sverige mot 5 095 motsvarande månad i fjol, en ökning med 4,6 procent.

Storstäderna växer
Stockholms och Göteborgs kommuner är fortsatt pådrivande för nyföretagandet i sina respektive regioner. Stockholm har en ökning under året med 3,1 procent, medan Göteborg har ökat med 6,5 procent sedan årsskiftet.

Under månaden ökade registreringarna i 14 av landets 21 län. Gotland var starkast med en ökning på 33,3 procent. Även Västmanlands och Kalmar län hade goda ökningar, medan Jämtland hade störst minus i november.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

» Länsvis statistik för november och årets första elva månader.

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar