Lönehöjningar bara i vartannat småföretag

130409_loner
Bara hälften av landets småföretagare tänker följa utfallet av årets avtalsrörelse och höja medarbetarnas löner. Det visar en enkätundersökning som Visma gjort när flera av avtalen på arbetsmarknaden nu är klara.

– Det är tufft ekonomiskt i många mindre företag och flera av dem håller fortfarande på att återhämta sig efter de senaste årens konjunktursvängningar. Därför är det inte så konstigt att de på det här sättet signalerar återhållsamhet med löneutvecklingen, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs, som gjort undersökningen.

Få vill sänka lönen
I undersökningen fick företagarna svara på frågan "Hur planerar du göra med de anställdas löner i år?". 53 procent uppgav att de tänkte höja lönerna, 39 procent att de har för avsikt att låta lönenivån ligga still och 8 procent uppgav att de tänker sänka lönerna. Drygt 1.000 företagare över hela landet svarade på enkäten som genomfördes 3-4 april.

Ungefär samma resultat visade en liknande undersökning i början på lönerörelsen i november. På frågan "Kommer ditt företag att höja lönerna nästa år?" svarade den gången 60 procent "Ja, i takt med avtalen", 33 procent "Nej, behåller samma löner" och 7 procent "Nej, sänker lönerna". Även den enkäten besvarades av cirka 1.000 företag.

Källa: Visma




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar