Företagskonkurserna minskar ännu mer

150410-konkurser

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska. I mars sjönk antalet konkurser med 4 procent. Efter ett positivt första kvartal är nu konkurssiffrorna de lägsta på 5 år.

Under årets tre första månader gick totalt 1 465 företag i konkurs. Det är en minskning med hela 12 procent jämfört med samma period 2014. Det innebär även att antalet konkurser under perioden januari till och med mars är det lägsta sedan 2011.

Mycket glädjande siffror
– Det är mycket glädjande att antalet konkurser nu är på den lägsta nivån på 5 år, speciellt med tanke på att det totala antalet företag i Sverige 2015 är 18 procent fler än 2011, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Bästa och sämsta branscher
Störst är minskningarna inom partihandel, byggindustri och detaljhandel där konkurserna minskat med 18, 17 respektive 15 procent under 2015. Inom information och kommunikation, handel med motorfordon, restaurang och hotell samt transport går det dock åt motsatt håll. Där ökade antalet konkurser med 23, 21, 20 respektive 5 procent jämfört med samma period 2014.

Regionala skillnader
På länsnivå utmärker sig framför allt Västmanlands län med en minskning med hela 47 procent. Sämst gick det för Uppsala län där antalet konkurser ökade med hela 100 procent.

– Två tredjedelar av länen, inklusive storstadsregionerna, uppvisar en positiv konkursutveckling tack vare en fortsatt stark efterfrågan inom framförallt Byggindustri och Detaljhandel tillägger Roland Sigbladh.

UC:s konkursstatistik »

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar