160420-bostadsyta.jpg

Gott om plats i bostäderna på Österlen
Invånarna på Österlen har större bostadsyta att breda ut sig på än människor i många andra delar av landet. Medan det i hela Sverige går 2,2 personer på varje hushåll går det i genomsnitt 2 personer på hushållen här.

De minsta hushållen på Österlen finns i Simrishamn, där det går 1,9 personer per hushåll – en notering som hör till de lägsta i landet. Ystad har 2,0 personer per hushåll och Tomelilla 2,1.

Siffrorna från Statistiska centralbyrån visar också att bostadsytan per person är avsevärt större i Ystad, Tomelilla och Simrishamn än i flertalet andra kommuner. Medan svensken i allmänhet får nöja sig med cirka 42 kvadratmeter är ytan person 49 kvm i Tomelilla, 48 i Ystad och 52 i Simrishamn. Snittet för Österlen är 50 kvadratmeter.

Äldre bor störst
När det gäller antalet personer i ett hushåll är de i allmänhet fler i ett småhus än i en lägenhet i ett flerbostadshus. Störst är hushållen som bor i småhus med äganderätt.

Dessutom skiljer sig bostadsytan rejält när man tittar på vilka som bor i hushållen. I de allra största bostäderna bor äldre ensamboende personer.

15 till 140 kvm per person
I Ystad har exempelvis ensamboende män som är äldre än 65 år upp till 140 kvadratmeter att röra sig på, medan en ung familj med två barn får hålla till godo med mellan 23 och 34 kvadratmeter per person.

I Tomelilla bor ensamstående kvinnor som är äldre än 65 år och har ett eget hus i de största bostäderna, i genomsnitt 112 kvadratmeter. Även här är unga barnfamiljer mest trångbodda med boytor per person på ner till 15 kvadratmeter.

I Simrishamn är det också äldre ensamma kvinnor som bor mest rymligt. 113 kvadratmeter i ett eget småhus är den högsta genomsnittsytan för dessa. Unga barnfamiljer bor även här på de minsta ytorna.

61 procent bor i småhus
Antalet bostäder i Sverige var vid det senaste årsskiftet 4 716 568. På Österlen fanns det vid samma tidpunkt 30 581 bostäder, varav 61 procent i småhus och 34 procent i flerbostadshus.

Detaljerad statistik över bostadsytor och hushållstyper i Ystad, Simrishamn och Tomelilla finns i en bifogad pdf-fil – klicka här för att öppna den!

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar