Små företag jobbmotor

121105_smaforetag

Sysselsättningen minskar generellt i de stora företagen men ökar i de små. De mindre och nystartade företagen har en större ökning av både produktivitet och sysselsättning än storföretagen.

Det här visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

"Det talas ofta om entreprenörernas och småföretagens betydelse för ekonomin. Tidigare studier har visat att de fyller en viktig roll för sysselsättning, produktivitet och innovation. Men de små och nystartade företagen har en lägre grad av överlevnad. Därför ville jag studera nettoeffekten", förklarar Yoshihiro Sato vid Handelshögskolan i Göteborg.

I studien har Yoshihiro Sato analyserat data om de företag som fanns i Sverige 1997 och deras utveckling fram till 2006. Resultaten är övergripande till småföretagens fördel.

Bland de små företagen som överlevde ökade sysselsättningen under perioden med 50 procent. Motsvarande siffra för de stora företagen var istället en minskning med 5 procent. Skillnaden i överlevnad är samtidigt inte så stor som man kan tro – 62 respektive 69 procent.

Små och unga företag växer i allmänhet snabbare, både i storlek och produktivitet, än stora och äldre företag. De har dessutom högre produktivitetstillväxt per anställd.

"Om man jämför bidragen till den sammanlagda ekonomin i form av sysselsättning och produktivitet och även tar hänsyn till att en del av företagen försvinner, visar min studie att småföretagens bidrag är större eftersom de presterar så mycket bättre än de stora och äldre företagen", säger Yoshihiro Sato och tillägger:

"Man kan också uttrycka det som att den optimala storleken på ett företag har minskat över tid. Ett företag bör inte längre vara lika stort för att vara effektivt."

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar