160210-loner-2010-2014_454.jpg

Löneutvecklingen på Österlen bättre än i övriga landet

Lönerna ökar något mer på Österlen än i resten av landet – men lönerna fortsätter att vara lägre här än på riksnivå. Det visar statistik som Nätverket sammanställt från Statistiska centralbyrån, SCB.

Statistiken över inkomster ingår i en årlig undersökning från SCB. Den senaste undersökningen gäller löner fram till utgången av 2014 och publicerades häromdagen. Statistiken ger bland annat information om inkomstfördelning på lokal nivå och mellan kvinnor och män.

Medianlönen är 228 000 kronor
På Österlen var medianlönen enligt den senaste statistiken drygt 228 000 kronor. Om man bryter ner det beloppet på regionens tre kommuner var den sammanräknade förvärvsinkomsten 245 000 kronor i Ystad och cirka 220 000 kronor i Tomelilla och Simrishamn. Det kan jämföras med att medianlönen på riksnivå var drygt 252 000 kronor (se grafiken ovan och den bifogade pdf-filen).

Samtidigt som lönenivåerna är lägre på Österlen än riksgenomsnittet så har medianlönerna ökat något mer här. Från 2010 till 2014 var ökningen 25,8 procent i Ystad, 24,5 procent i Tomelilla och 19,4 procent i Simrishamn. Det ger en genomsnittlig ökning för Österlen med 23,3 procent. Riksvärdet ligger på 22,7 procent.

Lönegapet minskar långsamt
SCB:s siffror visar också hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar – men långsamt. Kvinnornas medianlöner motsvarar numera ungefär 75 procent av männens, vilket ska jämföras med att andelen var cirka 72 procent för femton år sedan.

Kvinnornas löneandel har blivit något större på Österlen än i övriga riket. Sedan 2010 har gapet mellan kvinnornas och männens löner minskat med 4,9 procent i Simrishamn, 3,9 procent i Tomelilla och 2,5 procent i Ystad. Det ger ett snitt för Österlen på 3,7 procent och det kan jämföras med rikssiffran som är 3,3 procent.

Mindre lokala skillnader
I SCB:s statisk består den sammanräknade förvärvsinkomsten av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår förutom löneinkomst även inkomst från pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från försäkringskassan. Medianvärdet anger det mittersta värdet i en population.

Detta innebär bland annat kvinnornas sammanräknande inkomster i högre grad påverkas av kortare arbetstid och mer frånvaro på grund av vård av sjuka barn än männens löner. Räknat i kronor skiljer det nästan 70 000 mellan kvinnornas och männens löner. Det är en något mindre skillnad än i hela landet.

Klicka här för en pdf med detaljerad statistik.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar