Långfredag

140418-egg

Alla som är uppväxta under de första 60 åren på 1900-talet kan berätta om hur fruktansvärt tråkigt det brukade vara på Långfredagen. Det skulle vara stilla och tyst, för detta var den stora sorgens dag när Jesus dog på korset. Man fick inte utföra onödiga sysslor, alla barn skulle vara lugna, helst inga lekar, maten var enkel och radio och senare TV skulle helst vara avstängda. Inga affärer var öppna och inga restauranger eller klubbar heller.

Svårt att förstå idag kanske, men det var inte förrän 1969 som det kom en större ändring, speciellt när det handlade om "offentliga nöjestillställningar."

Påsken är också den goda matens helg. Vi äter lax, lammkött, smörgåsbord med massor att välja på och naturligtvis ägg.

Att måla ägg i olika färger är en gammal sed.

Hönan är en av symbolerna för påsken och vi äter ägg som aldrig förr under påskdagarna. För det är ju så att med vårens ankomst och med ljuset som är tillbaka så piggnar också hönorna till och börjar lägga fler ägg.

Ägget är också en symbol för pånyttfödelse - alltså påskens kristna tema. Men vi äter inte bara upp äggen. Det finns många andra äggtraditioner med vårt påskfirande. Vi målar äggen (de ska då vara kokta) i glada färger och mönster.

Förr gav man bort riktiga dekorerade ägg. Idag ger vi i stället bort ägg av papp eller plast, fyllda med godis och kanske en liten present.
Lekar med ägg, som äggpickning och äggrullning är forfarande populärt. Äggpickning går till så att två personer håller varsitt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Vinnare är den som har ett helt ägg kvar. Äggrullning är lite som boule, fast man rullar äggen på till exempel en bräda och ska då träffa de andras ägg.


Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar