Svenskarna vill jobba längre

120602_jobbalangre 
Allt fler svenskar fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65 år. Andelen förvärvsarbetande personer som är äldre än 64 år har ökat med 80 procent sedan 2004. Men viljan och orken att fortsätta jobba skiljer sig mellan män och kvinnor, landsdelar, branscher och utbildningsnivå, visar en ny rapport från AMF.

I ett europeiskt perspektiv utmärker sig också svenskarna i sin positiva attityd till ett förlängt arbetsliv. Hela 43 procent uppger att de vill fortsätta jobba 65 år, vilket ska jämföras med Europagenomsnittet på 33 procent. Bland européerna är svenskarna de som oroar sig minst över att befolkningen blir allt äldre. Endast 19 procent anser att utvecklingen är oroande, jämfört med snittet på 40 procent i EU:s övriga medlemsländer.

Tjänstebranschen har en relativt stor andel äldre. De arbetar ofta i konsulttjänster inom bland annat ekonomi eller juridik. I krävande yrken med exempelvis tunga lyft finns mindre möjligheter att fortsätta jobba efter pensionsåldern. Kön och utbildningsnivå spelar också roll. Män med eftergymnasial utbildning är de som i störst utsträckning arbetar kvar efter 65 år.

Undersökningen visar att många svenskar kan tänka sig att arbeta långt upp i åren. Alla har inte möjlighet att fortsätta jobba, men mycket tyder på att vi i framtiden kommer se fler äldre i arbetslivet om förutsättningarna är de rätta.

Att förkorta eller förlänga sitt arbetsliv har stor betydelse för hur stor pensionen blir. För en privatanställd arbetare född 1949 som slutar arbeta vid 69 år blir tjänstepensionen 23 procent högre än för den som går i pension vid 65.

Att arbeta längre än till 65 år kan ge ett rejält tillskott varje månad som pensionär. Pensionen påverkas av vid vilken ålder man går i pension, men beror också på den förväntade livslängden, hur mycket pensionspengarna växer och om man har så kallat återbetalningsskydd. 90 procent av svenskarna vill ha möjligheten att kombinera deltidsarbete med pension.

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar