Bli expert på att löneförhandla!

130405_lon
Enligt studier är män bättre på att be om löneförhöjning än kvinnor och de frågar desutom när de vill. Kvinnor däremot slutar med att de är för snälla vid lönesamtal.

Här kommer tips till dig som vill höja lönen men inte vet hur du ska gå till väga.

Bravera
En viktig fråga du måste ställa dig själv är: Varför ska din chef betala dig mer för vad du var anställd för att göra? Det största felet många anställda gör vid löneförhandling är att be om högra lön för att de ska köpa en ny bil eller betala av studentlån. Gå istället in med argument om vad du är värd för företager, inte varför du behöver mer pengar. Se till att du visar framfötterna och att din insats gör skillnad. Gör en strategisk plan och följ den i några månader innan du ber om löneförhöjning. Du kommer behöva bevis senare att du är värd en högre lön.

Gör din hemläxa
Att ta reda på hur mycket dina arbetskollegor får i lön kan vara besvärligt, men försök att checka din lön med en mentor som du litar på för att fråga om de tror att en begärd löneförhöjning är lämplig. Du kan även kontakta ditt fackförfund. Känner du dig inte bekväm för att göra det – googla din arbetstitel + genomsnittlig lön för ett klarare svar.

Välj rätt ord
Du behöver inte berätta för din chef att du vill prata kallt och hårt om pengar, tala om att du vill ha ett möte angående din karriär. På så sätt kommer din chef inte att omedelbart svara med ”budgeten-räcker-inte-till.”

Ge och ta
I ett företag kan det vara ont om pengar men välj att kompromissa med din chef. Be om en befordran, acceptera ett ytterligare ansvar och berätta för din chef att du återkommer om löneförhandling några månader framgår. Du kan till exempel förhandla om extra semesterdagar.

Planera smart
Bli inte tokig om bossen säger att denne ska tänka på saken utan planera att följa upp och fråga när han eller hon tänker återkomma, vilka steg du bör ta härnäst och om det finns något du kan göra under tiden. Det är inte att vara för på - tvärtom - du visar att du är effektiv och proaktiv, vilket är ännu en anledning till varför din chef inte vill förlora dig.

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar