En myt att det är krångligt att ha företag

130227_svart-att-ha-foretag
Seg byråkrati och tuffa skatteregler. Så beskrivs ofta företagarklimatet i Sverige. Men en ny studie hävdar att denna bild är en ren myt.

– Svenska företag är definitivt inte i strykklass vad gäller lagar och regleringar inom EU, säger forskaren Pontus Braunerhjelm, professor och vd för entreprenörskapsforum till tidningen Ingenjören.

Regler ett problem i EU
Pontus Braunerhjelm har forskat i frågan om vad som hindrar företagen i EU att växa och öka sin konkurrenskraft. Hans slutsats är att man i EU kan bli mycket bättre på att förenkla regelverk och förbättra kunskapsuppbyggnaden bland företagarna.

Samtidigt pekar en undersökning från revisions- och konsultfirman Grant Thornton på att problemen för de svenska företagarna ligger någon annanstans. Svenska företagare med 50-500 anställda uppger att de största hindren för deras verksamhet är brist på efterfrågan och brist på utbildad arbetskraft.

"En myt att det är krångligt i Sverige"
– Det är en myt att det är så krångligt att ha företag i Sverige, tillägger Lisbeth Larsson på Grant Thornton. Vi har ett stort internationellt nätverk att jämföra med och våra resultat visar helt andra saker.

Men det finns ett par brasklappar. Tillväxtverket inflikar att det är först när företaget når runt 50 anställda, som man har möjlighet att anställa folk som kan förenkla administrationen. Pontus Braunerhjelm betonar dessutom att företagsklimatet i EU kan bli mycket bättre.

– Om man ser på hur det är i hela EU så är regelbördan större än för de nordamerikanska företagarna.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar