Skattetips: Pensionsspara i det egna företaget

140102-pension

Det finns många fördelar för egna företagare att helt undvika pensionsförsäkringar och istället bygga upp ett sparkapital i det egna företaget.

Du som börjar närma dig pensionsåldern kan i regel följa denna strategi för att kunna utnyttja de bästa möjligheterna till uttag från ditt företag när du blir pensionär och på så sätt förstärka den vanliga pensionen:

Bygg upp ett sparkapital i ditt fåmansbolag och undvik alla insättningar i vanligt bundet pensionssparande, som bara låser in pengarna i ett dyrt system. Skaffa istället separat ekonomiskt skydd som ger dig ersättningar vid långvarig sjukdom, t ex grupplivförsäkringar med förtidskapital eller sjukförsäkring. Skandia, Folksam och Avanza har bra sådana försäkringar för företagare just nu.

Försök sälja inkråmet och behåll bolaget, om du har en rörelse som ska säljas. Ta hjälp av skatteexpertis om du känner dig osäker, så att försäljningen planeras på rätt sätt.

Bokför sparkapital som direktpension. Är det risk för att ditt bolag kan hamna på obestånd ska du bokföra sparkapitalet i bolaget som s k direktpension. Är också smart om du tänker pensionera dig utomlands. Det är då oftast bäst att spara kapitalet i vanliga fonder och du behöver inte alls blanda in någon kapitalförsäkring i direktpensionen. Kapitalförsäkring kan möjligen vara ett alternativ om den saknar avgifter, du räknar med hög avkastning och är mycket aktiv med dina placeringar. På www.direktpension.nu beskrivs ett bra system för direktpension.

Bygg upp obeskattat kapital. Försök att i god tid inför en nedtrappning – helst under sex år – bygga upp obeskattat kapital i bolaget via periodiseringsfonder. Då kan avdrag alltid göras för framtida löneuttag mot en helt obeskattad vinst i form av återförd periodiseringsfond.

Ombilda till aktiebolag. Har du arbetat upp ett kapital i enskild firma eller handelsbolag och tänker sluta med aktiv näringsverksamhet i företaget bör du ombilda till aktiebolag och sedan utnyttja de lågt beskattade uttagsmöjligheterna i fåmansbolaget. Ta hjälp av skatteexpertis om du känner dig osäker, så att ombildningen går rätt till.

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar