Många vill ha friare jobb

120808_distans

Nästan en femtedel av svenskarna kan tänka sig lägre lön om de fick möjlighet att arbeta mer mobilt eller fritt på distans och med de enheter som de själv önskar som exempelvis surfplattor eller smartphones samt frihet att använda sociala medier.

5 procent tycker att det är värt 1 000 kronor i sänkt lön för den friheten. Det visar undersökningen Smarta Företag Index 2012 som bygger på enkätsvar från 4 278 medarbetare i näringslivet och offentlig sektor och är utförd av Cisco och Telia.

Undersökningen visar att nästan en femtedel (17 procent) av den arbetsföra befolkningen, motsvarande 780 000 svenskar, kan tänka sig att gå ner i lön i utbyte mot att få arbeta mer mobilt och på distans.

"Det finns en pågående attitydförskjutning i synen hur, var och när arbetet ska utföras. Det blir tydligt när anställda kan tänka sig att sänka lönen för att få större frihet att det är något som är väldigt viktigt för de anställda.  För företag som både vill vara en attraktiv arbetsgivare och skapa ett effektivt arbetssätt blir det viktigt att ta till sig de nya behoven bland medarbetarna", säger Sverker Hannervall, chef för Företagstjänster på TeliaSonera.

Undersökningen visar också att medarbetarna är missnöjda med tillgången till verktyg och tjänster för att kunna arbeta på distans på sina arbetsplatser. Endast 33 procent anser att deras arbetsgivare ligger i framkant när det gäller användning av informations- och kommunikationsteknik.

"Det finns en stor fördel för de arbetsgivare som kan erbjuda sina anställda ett mer flexibelt och mobilt arbetssätt. Det kommer locka unga talanger och samtidigt som man höjer konkurrenskraften kan man höja produktiviteten", säger Per Samuelsson, ansvarig i Norden för Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG).

Fler resultat från undersökningen:
• 33 procent av de arbetsföra svenskarna anser att det borde vara en rättighet att få jobba på distans när så är möjligt – det motsvarar 1,5 miljoner arbetsföra personer (fjärde kvartalet 2011 var antalet sysselsatta på arbetsmarknaden 4, 6 miljoner, enligt SCB).

• Anställda inom detaljhandeln utmärker sig i denna fråga – hela 43 procent ser distansarbete som en rättighet medan motsvarande siffra är 28 procent bland offentliganställda.   

• 54 procent av svenskarna tycker inte att det är nödvändigt att vara fysiskt närvarande på jobbet. De flesta menar att de i princip bara behöver vara på jobbet för att delta i viktiga möten. Denna inställning råder i ännu högre utsträckning bland yngre medarbetare.

Undersökningen genomfördes av TNS SIFO under december 2011 och januari 2012. Frågorna har ställts via en webbenkät till 4 278 anställda och beslutsfattare i svenska företag, organisationer och offentlig sektor. Resultaten är statistiskt säkerställda och representativa för näringslivet och offentlig sektor.

Källa: Internet:




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar