Fakturabluffarna fortsätter jaga företagarna

130120-bluff
Antalet anmälningar om bluffakturor minskade med sex procent förra året, men ligger ändå kvar på en mycket hög nivå. Kalmar län och Stockholm toppar bedrägeriligan för 2012. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Efter rekordåret 2011, när nästan 17 000 anmälningar om bluffakturor gjordes till polisen, sjönk antalet anmälningar i fjol till drygt 16 000. Under andra halvåret 2012 registrerades dock sex procent fler anmälningar än motsvarande period året innan, vilket kan tyda på att en ny ökning är på väg.

Stort problem för företagarna
– Bluffakturorna är ett av småföretagarnas värsta gissel. Bara ett fåtal fall leder till rättegång och fällande domar. Trots att den negativa utvecklingen pågått i flera år har politiker och myndigheter inte kommit särskilt långt när det gäller att sätta in kraftfulla åtgärder mot den här typen av bedrägerier. Det är dags att landets allt viktigare småföretagare känner att de har polisen bakom sig i jakten på fakturabedragarna, säger Rolf Dahlberg, vd för programleverantören Visma Spcs.

Regionala skillnader
De regionala skillnaderna i brottsutvecklingen fortsätter att vara stora. 4 av 21 län uppvisar ökningar och allra mest ökade anmälningarna i Kalmar län (+109 procent) och Stockholms län (+53 procent). Den största minskningen noteras i Uppsala län (-77 procent).

Samtliga länssiffror för de senaste fem åren finns i den bifogade pdf-filen. Där finns även siffror över den kvartalsvisa utvecklingen de senaste tre åren.

Fakta om bluffakturor
2012 polisanmäldes 16 027 fakturabedrägerier, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Det kan jämföras med 16 973 anmälningar 2011, vilket ger en minskning med 5,57 procent. 2010 uppgick antalet anmälningar till 13 121. Bedrägeri med hjälp av bluffaktura är en brottstyp där enskilda anmälningar kan innehålla ett stort antal brott. Därför kan ett län ett enskilt år uppvisa stor skillnad jämfört med andra år. Exempel på det är Kalmar län 2012, Uppsala län 2011, Gävleborg 2010, Västra Götaland 2009 och Halland 2008.

Källa: VIsma






Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar