160317-marcus-ekstrom_edited.jpg

 Dags för påsk och husvisningar på Österlen

Påsken på Österlen är inte bara konstrunda, sillbord och äggpickning. Vårens första långhelg brukar också innebära den riktiga starten på husvisningssäsongen.

- Det stämmer, men i år ligger påsken tidigt och därmed är inte utbudet så stort som det kan vara. Vi går ut med cirka 20 objekt i år mot mellan 30 och 40 när påsken infaller i mitten av april, säger Marcus Ekström (bilden ovan) hos Mäklarna Ekström & Co.

När ruschen väl kommer i gång kan säljarna räkna med bra betalt för sina hus. Låga räntor, god efterfrågan och köpstarka intressenter har gjort att priserna gått upp de senaste åren.

- Fem-sex år efter finanskrisen 2008 var marknaden väldigt avvaktande. Utbudet var mycket större än efterfrågan och avsluten var därför relativt sett få. Men de senaste två åren har det vänt och nu går det även att sälja objekt med prislappar på både sju och åtta miljoner. Det var omöjligt tidigare, säger Marcus Ekström.

Stadig prisökning på Österlen
Sedan 2010 och fram till och med utgången av 2015 ökade huspriserna på Österlen med 23 procent enligt Lantmäteriets lagfartsstatitik. 2015 såldes 270 småhus, varav 136 villor och 134 fritidshus, på Österlen. Av de sålda småhusen låg 134 i Simrishamn, 96 i Ystad och 40 i Tomelilla.

När det gäller fritidshus finns de dyraste objekten i Simrishamns kommun. Den senaste 12-månadersperioden låg genomsnittspriset på 2,5 miljoner kronor i Simrishamn. I Ystad fick genomsnittsköparen betala 2,1 miljoner och i Tomelilla cirka 1,1 miljon.

Stort intresse för bostadsrätter
Villor och bostadsrätter är dyrast i Ystad. Här kostade en villa i genomsnitt 2,3 miljoner de tre senaste månaderna och en bostadsrätt i genomsnitt drygt 1 miljon.

- Det senaste året har priserna på villor och bostadsrätter ökat rejält i Ystad, bostadsrätterna sticker ut mest med en ökning på 20-25 procent, säger Marcus Ekström, som inte bara ser ljust på framtiden utan också kan glädja sig åt att fira 60-årsjubileum med familjeföretaget just i år.

Låga räntor och stark aktiemarknad

Marcus ser låga räntor och en stark aktiemarknad som de främsta skälen till att intresset från köparna ökar och att priserna hänger med uppåt. De nya kraven på amorteringar som kommer att gälla från och med den 1 juni ger dessutom möjligt till ett par intressanta vårmånader för mindre amorteringskrävande affärer.

Grafiken ovan visar genomsnittspriserna på fritidshus, villor och bostadsrätter i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. Fler aktuella siffror från Svensk Mäklarstatistik finns i en pdf som du får upp genom att klicka här.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar