Du kan ha rätt att bli ”glömd” online

150526 google

Nästan allt som skrivs om dig blir sökbart, även om det sker i sammanhang där du inte vill vara vara sökbar. Men det finns möjlighet att slippa vara med, åtminstone i sökmotorerna.

Du kanske inte kan påverka källan till innehållet, men numera kan alla begära att sökmotorer som Google ska ta bort resultat för sökfrågor. Åtminstone om de innehåller ditt namn och resultaten är oriktiga, inte längre relevanta eller överflödiga.

EU-dom ger dig rätt att bli glömd
Detta beslutades i en dom i EU-domstolen i maj 2014 och det är Datainspektionen som bevakar att sökmotorerna följer beslutet i Sverige. Och det kanske kan behövas.

Sedan domen har Google tagit emot runt 7 500 begäranden om att ta bort uppgifter om svenskar, uppger Datainspektionen. Men det är inte alla som fått sina uppgifter borttagna, kanske för att Google har en lite annorlunda tolkning av EU-domen.

Google väger integritet mot allmänintresse
Enligt Google kan ”vissa personer be sökmotorer att ta bort specifika resultat för sökfrågor som innehåller deras namn, om personens integritet väger tyngre än intresset av att ta del av sökresultatet.”

Ett antal av dem som bett Google om att bli borttagna har fått avslag, och många av dessa har lämnat in klagomål till Datainspektionen. Därför kommer nu Datainspektionen att granska en del av fallen.

Datainspektionen granskar fall som Google avslagit
– Vi har valt ut några klagomål som vi kommer att granska närmare. Vi ska kontrollera de bedömningar som Google gjort och vilka rutiner bolaget har för att hantera denna typ av ärenden, säger Datainspektionens jurist Martin Brinnen.

Andra länder inom EU har redan eller kommer att genomföra liknande granskningar de också.


Datainspektionen inleder granskning av Google »

Google om borttagning från sökning enligt europeisk dataskyddslag »

150526 google2
Googles egna siffror över antalet begärda och borttagna personuppgifter med anknytning till Sverige. Mörkare blått i diagrammet ovan avser webbadresser som har tagits bort medan ljusare blått avser webbadresser som inte tagits bort. Det totala antalet webbadresser som personer med anknytning till Sverige har begärt att Google ska ta bort är 30 440 enligt Googles insynsrapport.


Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar