Ny förseningsavgift nästan okänd bland företagarna

130302_ny-avgift
Snart kan företag som drabbas av sena betalningar ta ut en förseningsavgift på 450 kronor. Men nästan nio av tio företag har inte en aning om den nya avgiften, enligt en undersökning här på Visma Infoline.

– Det är uppenbart att frågan om förseningsavgiften helt kom i skymundan för de heta diskussionerna om betalningstidens längd. Samtidigt är den nya förseningsavgiften minst lika viktig, eftersom den kommer att beröra alla företag och myndigheter - både som leverantörer och beställare, säger Michael Marchal, vd för Visma Collector.

Lagändring 16 mars
I regeringens förslag står tydligt att "en borgenär som drabbas av en sen betalning alltid ska ha rätt till kompensation i form av en förseningsersättning om 450 kronor". Lagändringarna träder i kraft den 16 mars.

Den 12 till 14 februari - en månad innan de nya reglerna ska börja tillämpas - svarade drygt 1 400 små och medelstora företag på enkätundersökningen. På frågan om de kände till den nya förseningsavgiften svarade 86 procent nej. Bara 14 procent kände till avgiften.

Störst okunskap om avgiften fanns bland företagare i Norrbotten och Sörmland, där 97 procent inte kände till den. I Västerbotten var kännedomen störst. Där var 22 procent medvetna om avgiften.

Negativ majoritet
I undersökningen fick företagen också svara på frågan hur de ser på den nya avgiften. 51 procent uppgav att de var negativt inställda, medan 34 procent var positiva. Resterande 15 procent avstod från att värdera förslaget. De mest negativa fanns på Gotland och de mest positiva i Blekinge samt i Örebro län.

Källa:Visma




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar