Så ser småföretagarklimatet ut just nu

121229_smaforetagBara sex av tio småföretagare tror att 2013 blir ett bättre år för deras företag än det gångna året. Förväntningarna inför framtiden har därmed skruvats ner för fjärde året i rad. Det visar den enkätundersökning som gjordes här på Visma Infoline före jul.

För två år sedan, vid årsskiftet 2010/2011 när konjunkturen fortfarande var bra, trodde 82 procent att det kommande året skulle bli bättre för deras företag än det föregående. Inför 2013 är andelen nere på 65 procent.

Samtidigt har andelen företag som berörts av att kunder till dem gått i konkurs ökat till 28 procent. Det är ett lika stort avbräck för småföretagarna som efter finanskrisen 2008.

Kurvorna pekar fel
– Kurvorna pekar helt klart åt fel håll. Normalt sett brukar de mindre företagen vara något mindre pessimistiska än de stora företagen när konjunkturen vänder neråt. Vad vi ser nu är en klart oroande utveckling, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Det är inte bara en nedskrivning av förväntningarna som visar att de mindre företagen i många fall känner oro inför framtiden. Andelen som dragit ner på investeringarna har ökat från 34 till 43 procent. Dessutom räknar 51 procent mot 38 procent i fjol med att konjunkturen påverkar deras årsresultat.

– Småföretagare kan ofta värdera sina förutsättningar på ett mer exakt sätt än många stora företag. När vi gick in i den stora ekonomiska krisen årsskiftet 2008/2009 trodde 88 procent mer på sin egen verksamhet än på landets ekonomi i allmänhet. Vid förra årsskiftet låg värdet på 75 procent och nu är det uppe i 80 procent. Det kan trots allt ses som en signal om att småföretagarna hyser hopp om framtiden, säger Rolf Dahlberg.

Undersökningen i siffror
Undersökningen genomfördes mellan den 14 och 23 december. Den bygger på 2.700 svar, som inhämtats här via Visma Infoline.

Ta del av frågor, svar och undersökning på denna länk

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar