Vill kriminalisera näthatet mot företag

130226_nathat
Tänk om det gick att skydda företagets varumärke även mot förtal på nätet? Säkerhetsexpert Tommy Svensson på Svenskt Näringsliv tycker en sådan lag borde införas för att skydda företagen mot näthat.

Allt fler företag förtalas på nätet. Det borde kriminaliseras, anser Tommy Svensson.
Debatten om hatet på nätet har blossat upp. Nu märker även företag av förtalet på internet, rapporterar Dagens Industri.

I dag är det olagligt att förtala en privatperson på nätet, men inte ett företag. Det vill Tommy Svensson, säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv, ändra på.

Drabbar alla
– Detta bekymrar oss därför att vi ser att alla i samhället kan drabbas: poliser, åklagare, domare, företagsledare och medarbetare, säger han till Dagens Industri.

Tommy Svensson vill därför göra det olagligt att förtala företag, i synnerhet eftersom det är så svårt för företag i dag att få upprättelse vid förtal.

Lång väg till åtal
– Gör man en anmälan om ett övergrepp på nätet så kanske polisen hänvisar till Datainspektionen, som i sin tur hänvisar till Justitiekanslern därför att det kanske finns ett utgivnignsbevis för hemsidan. Först då blir det möjligt för Justitiekanslern att åtala för tryckfrihetsbrott, säger Tommy Svensson till Dagens Industri.


Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar