Enklare betalningar med QR-kod på fakturan

130501_QR
En liten fyrkantig kod kan komma att revolutionera all hantering av fakturor – både för konsumenter och företagare. Lösningen lanseras nu av Visma som en öppen standard, tillgänglig för alla.

– Vi ser det här som ett genombrott för elektroniska betalningar. Vi vill att alla banker, programleverantörer och företag som printar fakturor får tillgång till tekniken – även våra konkurrenter, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Med sin mobiltelefon kan användaren läsa av QR-koden på en ankommande faktura och godkänna den för betalning.

Därefter svarar banken för att fakturan betalas på rätt dag och till rätt mottagare. Även företag som scannar in sina fakturor kommer att kunna läsa QR-koden.

Genombrott för e-betalningar
Lösningen förser automatiskt fakturan med en QR-kod som innehåller all den information en bank behöver för att kunna genomföra en betalning.

Mottagaren av en faktura kan med ett enkelt knapptryck på mobilen eller via en webbkamera betala sin faktura. Tekniken kommer att finnas tillgänglig för alla och blir enkel att använda.

– Vi anser att det är viktigt att förenkla både för privatpersoner och för företag. Med Vismas stora kundunderlag innebär det att vi ganska omgående får många fakturor med QR-kod på. Med andra aktörers hjälp blir genomslaget ännu större. Vår målsättning är att skapa en ny de facto-standard som alla kan använda, säger Rolf Dahlberg.

Bankerna visar intresse
Eftersom lösningen gör det enklare för den som ska betala sin faktura, tilltalar den även bankerna, som nästan alltid finns med som en nödvändig aktör i alla betalningar. Visma har träffat avtal med Nordea, som kommer att införa scanning av QR-koder i sin bank-app för att göra det enklare för kunderna att göra betalningar via mobilen.

Diskussioner pågår även med ett antal andra affärsbanker. Då flera banker redan har appar till sina internetbanker är det förhållandevis enkelt att komplettera med en funktion för QR-läsning.

Läs mer på usingQR.se »

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar