header20190423

Margareta Pålsson

Landshövdingen satte punkt för mötesåret

30_margareta-palsson Margareta Pålsson avslutade nätverksåret och det blev en säsongsfinal som kvalitetsmässigt ganska väl reflekterade det gångna årets verksamhet i Nätverket Österlen.
”Meta” bjöd på ett väl strukturerat, intressant och lagom lättsamt föredrag om vägen från rollen som springflicka i möbelaffären till den som landshövding över Skåne.


Det kan låta som en lång resa men faktum är att Meta Pålsson rent geografiskt inte rört sig särskilt många kilometer sedan hon tog sina första staplande steg på gården hemma i Ljungbyhed.
Mer om den resa senare, först emellertid några ord om det som hände på frukostmötet innan den nytillträdda landshövdingen tog till orda.

Tre från ”teamet” talade
Efter Stefan Svenssons traditionsenliga välkomsttal släpptes nämligen tre av Nätverket Österlens stipendiater fram för att berätta om sina karriärer.
Tennistjejen Evelina Hennigor gav en kort statusrapport och betonade att hon minsann inte tillhör den skara svenska tennistalanger som på sistone kritiserats för att vara lata och bortskämda (inte för att vi trodde det heller, Evelina!). En tävling i Danmark står närmast på programmet för Evelina som för övrigt lovat att bjuda in Nätverket Österlens medlemmar till Wimbledon om... förlåt, NÄR hon i framtiden får chansen att spela den mest klassiska av alla tennisturneringar i världen.

Rolf-Göran är Isabellas förebild
Medan Evelina varit med i Team Nätverket i några år, är hästhopparlöftet Isabella Gielgold och badmintonspelaren Jacob Nilsson nya för året. Isabella går andra året på lantbruksgymnasiet i Bollerup och tävlar för Österlens Ridklubb. Hennes förebild är ingen mindre än Rolf-Göran Bengtsson och det stora målet på kort sikt är att kvala in till SM för stora hästar.
Jacob, slutligen, är redan uppe och tampas med den svenska badmintoneliten. 16-åringen från Ystad bor i Malmö där han går på badmintongymnasium samtidigt som han spelar för två olika klubbar, varav den ena är baserad i Köpenhamn. I vår väntar junior-EM i Turkiet där Jacob har siktet inställt på medalj. verktyg (till exempel att prestandan på datorn är tillräckligt hög), vara infriade. Sedan är det viktigt att medarbetaren förstår sin egen roll på arbetsplatsen i ett större perspektiv och att denne är medveten om vilka förväntningar som finns.

3_team_natverket
Nya frukostvärdinnor
Efter påfyllning från den utsökta frukostbuffén – för dagen komponerad av nya köksteamet Carina och Marie – var det så dags för landshövdingen att leverera. Och visst motsvarade Meta Pålsson  förväntningarna. Under den dryga halvtimme hon pratade fick vi inte bara en inblick i vilka arbetsuppgifter som ingår i en landshövdings arbetsbeskrivning, utan också ett svep från hennes uppväxt i flygplanens Ljungbyhed och vidare till jobbet som försäljningsassistent i två olika möbelaffärer. Därifrån befordrades Meta Pålsson till lagerchef, vilket var hennes första men inte sista ledarjobb. Ambitionen var dock att jobba inom skolan men inte förrän nio år efter att hon tagit studenten gjorde Meta slag i saken och utbildade sig till lärare.

Till riksdagen 2002
Lärarjobbet på byaskolan i Kvidinge minns hon med stor glädje.
– Det dagliga mötet med eleverna var oerhört kul och stimulerande för mig. Jag måste ha varit en hyfsad lärare för det gick ganska bra för de flesta av mina elever, säger Meta som efter en tid som ordförande i Åstorps kommunstyrelse (vilken hon själv beskriver som ”bråkig och turbulent”) kom in i Riksdagen efter valet 2002.
Meta inledde riksdagskarriären med att jobba inom bostadsutskottet men flyttade så småningom till utbildningsutskottet där hon fick utlopp för sitt brinnande engagemang kring skol- och utbildningsfrågor.

Utbildning är grunden
– Det är viktigt att förstå hur viktigt utbildning är för det svenska samhället. Grunden till att lösa arbetslösheten finns i skolorna. Det hjälper inte att skapa jobb om det inte finns arbetskraft som har kompetensen att utföra arbetsuppgifterna, säger Meta Pålsson.
Hon betonade också vikten av att få in så många som möjligt i arbetslivet.
– Alla mår bra av att känna tillfredsställelse över att göra nytta och tjäna sina egna pengar. Nyckeln till framgång är att inte låta någon hoppa av gymnasiet. Det duger inte att försöka, man kan alltid göra lite mer... alltid!

Kan bli bättre på integration
Som sin andra huvuduppgift i den nya befattningen ser Meta Pålsson jobbet med integrationsfrågor.
– Här borde vi i Skåne kunna vara mycket bättre. Varje dag går 600 000 personer med invandrarbakgrund till jobbet. Hur skulle samhället fungera utan dem? Och hur skulle samhället fungera utan alla de som utför jobb som vi ”vanliga svenskar” inte längre vill ta oss an, till exempel inom skogsbruket?

”Tankarna bara snurrade”
Meta Pålsson ställde som bekant en del frågor, ofta av retorisk karaktär, men hon levererade en hel del svar också. Som varför hon egentligen kallas Meta...
– Det smeknamnet har jag själv lagt grunden till. När jag var liten kunde jag inte säga Margareta …
Vi fick också veta hur hennes tankar gick när Fredrik Reinfeldt via sin sekreterare ringde upp och frågade om hon ville bli landshövding i Skåne.
– Tankarna bara snurrade! Jag kände att jag ville konsultera med min man men fick inte tag på honom. Eftersom jag bara hade fått ett par timmars betänketid var jag tvungen att tacka ja ändå.

Meta – en ”tolvtaggare”
Kvinnan som nämnde Reinfeldt kallat ”en politikens 12-taggare” satte alltså punkt på mötesåret 2012, inför vilket det på grund av utökningen av antalet frukostmöten (från fyra till fem) fanns en farhåga om att det skulle bli svårt att hålla en jämn och hög nivå på föreläsarna.
Den farhågan besannades aldrig.
Från operamästaren Loa Falkman, via apoteksbossen Ann Carlsson, levnadskonstnären Uno Levinsson och Elisabet Vinberg Hearn – proffs i företagskultur – till nytillträdda landshövdningen Margareta Pålsson, har vi radat upp intressanta gästtalare av yppersta toppklass.

Råg i ryggen
Nätverket Österlen har haft ett strålande år där vi inte bara graderat upp möteslokalen till anrika Ystads Teater utan även förlagt ett frukostmöte till Simrishamn samt ökat antalet medlemmar  stadigt. Allt detta ger förstås råg i ryggen inför kommande år.
– Man kan alltid göra lite mer..., sa Meta Pålsson apropå ambitioner i allmänhet och de kring den svenska skolan i synnerhet och det är något vi i Nätverket Österlen gärna skriver under på.
2013 ska vi bli ännu fler och vaska fram minst lika vassa föreläsare som under 2012.
Innan dess återstår dock le grand finale i form av årets gåsamiddag!
Den 2 november är datumet att hålla reda på. Om du inte redan anmält dig så gör det nu.

Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.
FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar