Bedrägeri - Var tredje betalade fakturan

140318-bedrageri

 

Mer än var tredje företagare valde att betala sin bluffaktura för att slippa problem. Det visar den granskning Skatteverket gjort av Företagslansering Sverige AB som ligger bakom en mängd bluffakturor.

Många är de företagare som kan vittna om att det har trillat in fakturor för påhittade tjänster eller varor som aldrig har beställts. I Sverige pågår flera utredningar om blufföretag som lurar till sig pengar på det här sättet. Ett av de företag som fällts för bedrägeri är Företagslansering Sverige AB.

Vid de rättegångar som hållits med anledning av brottsmisstankarna mot bolagets företrädare har flera småföretagare vittnat om företagets aggressiva metoder, som bland annat innefattade tidiga hot om att skicka kraven vidare till Kronofogden, skriver Helsingborgs Dagblad.

De orkade inte bråka
– De har inte ens ringt och försökt sälja utan gått direkt till betalningspåminnelser där man klistrat in Domstolsverkets logga och dessutom hotat med stämning och Kronofogden. De allra flesta småföretagare blir rädda av tanken på betalningsanmärkningar och många har också betalt för att de inte orkat bråka, sade Stefan Krüger, kommissarie vid polisen i Helsingborg, till Sydsvenskan i samband med polisens tillslag mot bolaget.

Företagslansering Sverige AB begärdes i konkurs 2012 med stora skatteskulder och under 2013 dömdes bolagets företrädare för grovt bedrägeri.

Inga pengar att få tillbaka
Enligt Skatteverkets granskning av företagets betalningar har 9.239 bluffakturor skickats från Företagslansering Sverige till olika näringsidkare. Under 2011 betalades cirka 23 miljoner kronor in till bolagets konton.

För de företag som betalat bluffakturorna är dock hoppet att få tillbaka pengarna obefintligt.

– Det säkrades en del pengar på ett konto i början av brottsutredningen kring företagets verksamhet. Men det är inga större summor i sammanhanget, säger Peter Thörnwall, som är konkursförvaltare av bolaget, till HD.

Läs mer:

HD: Mer än var tredje företagare betalde bluffakturor »

Sydsvenskan: Fler anmäler falska fakturor »

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar