Förbättra minnet - så gör du

140715-minne2

Har du svårt för att komma ihåg viktiga saker, viktiga nummer och annan information som du alltid kom ihåg förut. Ta det lugnt. Du är inte drabbad av någon allvarlig skada, det är bara din minneskraft som försämrats. Här kommer fem enkla tips som hjälper dig att förbättra minnet.

1. Lita på ditt minne
Det låter lite konstigt men det första steget är att lita på minnet. Om du intalar dig själv att du aldrig kommer ihåg något så kommer det att bli så. Att prata negativt om ditt minne ger bara negativa resultat – och tvärtom. Säg till dig själv att ditt minne är superbra så blir det bättre automatiskt.

2. Ta reda på vad som fungerar bäst för dig
En del människor minns bäst i bilder och kan beskriva detaljer i en bild som de sett för länge sedan med otrolig detaljrikedom. Det är de personerna som har vad som kallas fotografiskt minne. För andra fungerar minnet bäst associerat med ord eller ljud. För att minnas saker bättre, ta först reda på vilket slags minne du har. Det finns en enkel övning för det: Ta fram en bok och öppna den någonstans var som helst. Läs en sida högt. Ta sedan fram en barnbok och läs en sida med en illustration på. Vila i tio minuter och försök komma ihåg vad du läste i böckerna. Om du du har lättare för att komma ihåg bilden barnboken så har du antagligen ett mer fotografiskt minne. Och följaktligen, om du har lättare att komma ihåg vuxenbokens ord så påverkar ord dig mer än bilder.

3. Lär dig att associera
Det finns många studier som har visat att människor har det lätt för att komma ihåg personlig, spatial, sexuell, överraskande, rolig och meningsfull information. Just därför är det enklaste sättet att komma ihåg saker helt enkelt att associera dem med något du kan relatera till. Säg att du ska handla mat och inte har en lista. Du ska handla morötter, mjölk, prästost, korv och selleri. Det enklaste sättet är att komma ihåg det här är att måla upp en inre bild där du t. ex har en präst med morotsfingrar på vänster hand och selleri som fingrar på den högra, en korv som cigarr i munnen och han duschar i mjölk. När du sedan handlar kan du lätt framkalla den här absurda bilden och komma ihåg vad du skulle köpa.

4. Finslipa din iakttagelseförmåga
Människor brukar ha problem med att minnas bilder, ansikten och ord eftersom de inte har observerat dem ordentligt. Man kan finslipa sin förmåga att se saker genom att helt enkelt bestämma sig för att observera saker mer. Du vet hur det är – man träffar nya personer och är mer upptagen av att säga sitt eget namn än att komma ihåg deras. Det beror inte på dåligt minne. Det beror bara på att man inte ansträngt sig tillräckligt mycket för att komma ihåg. I samma stund som du bestämmer dig för att komma ihåg så kommer du att göra det.

5. Håll dig i form
En sund kropp skapar en sund hjärna och en sund hjärna kommer ihåg bättre. Man kanske inte tror att hjärnan behöver mat eftersom man normalt inte tänker så men det finns verkligen mat som är bra för hjärnan.  Hjärnan blir också trött om den inte får näring och då vill den inte komma ihåg

Källa: www.smartare-liv.se

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar