Konkurserna ökar och minskar

150605 konkurs

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska med 2 procent i maj, främst tack vare Stockholms län. De regionala skillnaderna är stora och på länsnivå ökar nu antalet konkurser.

Stockholms län är den region där konkurserna minskat mest under maj, med 179 företag i konkurs.

Det innebär en minskning med hela 16 procent jämfört med samma period i fjol. Totalt i Sverige försattes 604 företag i konkurs under maj vilket är en minskning med 2 procent jämfört med maj i fjol.

Det skiljer dock en del mellan länen. Under maj månad var det fler län som uppvisade stigande konkurstal än de som uppvisade minskande konkurstal.

Stockholm är Sveriges motor
– Stockholmsregionen är Sveriges motor. I många län är återhämtningen mycket bräcklig vilket maj månads dåliga siffror visar. Om det är ett tillfälligt bakslag eller ett trendbrott är för tidigt att uttala sig om, säger Fredrik Polland på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Branschvisa upp och nedgångar
Störst är nedgångarna inom fastighetsservice, byggindustri och partihandel där konkurserna minskat med 19, 18 respektive 14 procent under året. Fyra branscher går dock åt motsatt håll och det är inom information och kommunikation, restaurang och hotell, handel med motorfordon samt transport. Inom dessa branscher har antalet konkurser fram till maj ökat med 27, 10, 6 respektive 2 procent jämfört med samma period 2014.

UC:s konkursstatistik »

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar