Bra att veta om pensionsbeskedet

150129-pension

Det orangea kuvertet är på väg. Plocka in det direkt, för även i år väntas bedragare försöka stjäla uppgifter. Nytt för i år är de förändrade reglerna för privat pensionssparande och ett datumfel i årsbeskedet till pensionärer.

Nu börjar Pensionsmyndigheten skicka ut det orangea kuvertet. Pensionärerna är först ut och de kan i år räkna med en ökning av pensionen med 100 kronor i månaden i snitt. Det skiljer dock stort mellan olika grupper, en del  får bara kring en tjuga extra i månaden.

Fel i utskicket
Pensionsmyndigheten har dock missat att uppdatera årtalet i översta raden i fondtabellen för de pensionärer som har fondsparande eller övergått till traditionellt försäkring under året. Rätt datum ska vara 2014-12-31, i årsbeskedet står 2013-12-31.

Stöldbegärliga kuvert
Redan förra året uppmärksammades problemet med att bedragare stjäl brev och utnyttjar uppgifterna i dem. Det orangea kuvertet är extra utsatt då det syns väl och innehåller såväl personnummer som kontonummer.

Går även att läsa på nätet
– Om du är orolig att ditt orange kuvert ska hamna i orätta händer kan du kontakta Pensionsmyndigheten och begära att ditt orange kuvert inte ska skickas ut fysiskt i fortsättningen. Du har även möjlighet att läsa det elektroniskt på webben, tipsar Privata Affärers pensionsreporter Magnus Gustavsson.

Nu är skattefördelarna borta med privat pensionssparande »

Ny sorts bedragare stjäl orange kuvert »

Pensionsmyndigheten vet mer »

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar