Många sms:ar bakom ratten

140415-mobil

 Kör försiktigt i påsk, och använd inte mobilen medan du kör. Enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If har den nya lagen om mobilförbud bakom ratten haft liten påverkan på oss bilförare.

Påsken är en av de mest olycksdrabbade helgerna då all uppmärksamhet bör riktas på körningen. Enligt en undersökning från If där 3.000 tillfrågats sade sig endast 26 procent av de tillfrågade ha ändrat sitt beteende bakom ratten efter att den nya mobilförbudslagen infördes vid årsskiftet 2013-2014.

Oroväckande liten påverkan
– Vi vet att många har svårt att lägga ifrån sig mobilen medan de kör. Att inte den nya lagen har haft större inverkan på förarna är oroväckande. Jag tror att den måste bli mycket tydligare för att folk ska förstå vad som är tillåtet och inte tillåtet att syssla med under bilkörning, säger Caroline Uliana informationschef på If.

Många sms:ar bakom ratten
Enligt en tidigare trafikundersökning från If, gjord i mars 2013, sms:ar 22 procent av bilförarna ibland medan de kör. 24 procent använder GPS-funktionen på telefonen under körning. Förare mellan 18 och 29 år är den grupp som sms:ar oftast. Mer än var tredje person i den gruppen, 37 procent, uppger att det händer att de sms:ar bakom ratten.

If: 3 av 4 förare struntar i nya mobillagen »

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar