Så blir företaget lönsamt

121121_succe


Enligt en undersökning går 69 procent till jobbet utan att vara fullt engagerade. Men resursslöseriet går att bryta. Här är fem vägar till hållbar lönsamhet på arbetsplatsen.

1. Se till att alla förstår företagets vision.
När visionen kommuniceras till personalen på ett tydligt och klart  sätt ökar personalens känsla för tillhörighet och förståelse för företaget. Utan förståelse för vad företaget står för blir engagemanget och meningsfullheten att arbeta mindre.

2. Få alla att förstå hur de bidrar till visionen.
Alla medarbetare drar sitt strå till stacken för att visionen ska bli verklig. Det är viktigt att få alla att känna att man gör skillnad för företaget och på vilket sätt de dagliga arbetsuppgifterna bidrar till företagets framtid. Det handlar ofta om att se saker i ett större perspektiv och samtidigt sin egen del i det hela.

3. Gör alla förväntningar klara och tydliga.
Om förväntan är otydlig blir engagemanget snabbt lägre och personalens potential blir också lägre. Det är då omöjligt att veta om du gör ett bra jobb. Det gäller både individen, gruppen och chefen.

4. Få alla att förstå att man delar företagets värderingar.
Värderingsarbetet börjar redan i rekryteringstillfället då det är betydelsefullt att tydliggöra vad företaget står för. Personalen kan vara ytterst kompetent men om de inte delar företagets värderingar blir det svårt att engagera dem och att få dem att nå sin fulla potential. I längden försämras företagets lönsamhet av detta.

5. Medvetandegör kollegorna på att de kan bidra till något större.
Det ger tillfredsställelse att känna att man gör något som är till nytta för andra människor, samhället, branschen osv, och att man inte bara arbetar för lönen varje månad.

Källa: Think Solutions AB och BlessingWhite 2011

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar