Bolagsverket utnyttjas för bedrägerier

130815_bolagsverket
Bedragare har hittat ett sätt att lura Bolagsverket för att lura svenska företag på stora belopp.

Genom att skicka in förfalskade årsredovisningar får bedragarna kreditvärdighet och kan handla varor och tjänster på kredit, som de sedan inte betalar för. Det uppger Dagens nyheter efter att ha gjort en granskning.

Varorna som köps in säljs sedan vidare men några räkningar betalas aldrig. Bluffen genomskådas först några månader senare när Kronofogden blir inkopplad.

"Svårt att upptäcka"
Bolagsverket har till uppgift att samla in, granska och offentliggöra årsredovisningar från Sveriges alla aktiebolag. Men i praktiken granskas bara så att årsredovisningen ser korrekt ut, sanningshalten i uppgifterna kontrolleras inte.

– Det är svårt att upptäcka, vi granskar inte årsredovisningarna i detalj. Ibland kan det vara innehåll som inte stämmer med verkligheten men det har inte vi koll på, säger Bo Lagerqvist, enhetschef på Bolagsverket, till tidningen.

- Vi gör en typ av granskning men inte den slags granskning som en del tror att vi gör, vi gör en avvägning av vad som är rimligt att vi hinner med.

Många företag drabbade
Ett exempel som DN granskat är ett bolag i Stockholmstrakten som fått höjd kreditvärdighet från B till högsta betyg AAA med en förfalskad årsredovisning som myndigheten godkänt. Bolaget, som nu har gått i konkurs, gjorde ett stort antal beställningar av bland annat byggmaterial och maskiner som de sedan inte betalade.

Enligt tidningen ska Bolagsverket nu se över sina rutiner för årsredovisningar och hur de ska granskas framöver.

Källa: Visma