Fler nöjda än missnöjda med lönen

1402025-lon

Enligt en ny undersökning tycker 37 procent att de har en orättvis lön. Det är färre än de som var nöjda med sin lön.

Hela 41 procent ansåg sig ha en rättvis lön och 22 procent sade sig inte ha någon åsikt i frågan i Novus undersökning som publiceras i senaste numret av tidningen Kollega. Undersökningen visar även att betydligt fler kvinnor än män anser sig ha en orättvist satt lön.

Orättvist vid en jämförelse
– Vi jämför oss med varandra. Om vi var kollegor och jag fick 50 kronor mer än dig i lönepåslag, samtidigt som du tycker att du gör ett mycket bättre jobb, då skulle du kunna tappa sugen. Trots att det handlar om en skitsumma, säger Magnus Sverke, professor i psykologi, till tidningen.

Missnöje med lön handlar alltså inte i första hand om nivån på själva lönen utan snarare om hur den är i förhållande till andra anställdas löner.

Olika syn på rättvisa löner
En tidigare LO-studie visade på ett brett stöd för minskade löneskillnader i Sverige och i Novus undersökning svarade 21 procent ja på frågan om man skulle vara beredd att avstå lönetillägg till förmån för dem som tjänar mindre.

På arbetsgivarorganisationen Almega anser man att löneskillnaderna borde vara större än i dag och att kollektivavtalens garanterade lönehöjningar är fel.

– Det är mer rättvist att det sätts en individuell lön än att alla får lika mycket. De garanterade löneökningarna gör att man tappar möjligheten att fördela pengarna på dem som borde ha dem, säger Jonas Milton, vd för Almega, till tidningen.

SvD: Fyra av tio är missnöjda med lönen »

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar