En av fem cykelpendlar

120924_cykling

Nära på 20 procent av befolkningen cyklar dagligen till jobb och skola. Det visar en Sifo-undersökning, Svenskarnas cykelvanor 2012.

38 procent cyklar mer i dag än för fem år sedan, framgår det vidare av undersökningen, som gjorts på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling.

Kvinnor cyklar oftare än män. Intressant är också att allt fler svenskar motionscyklar, och vi väljer cykeln för att komma till jobbet snabbt och för hälsans skull. Göteborgare och Malmöbor cykelpendlar i högre utsträckning än Stockholmsbor.

"Vi har under några år vetat att cyklandet ökat, det syns såväl på försäljningen av cyklar som enskilda mätningar i storstäderna. Det har däremot saknats en pålitlig undersökning av våra cykelvanor. Men nu har vi äntligen svart på vitt hur många som cyklar, hur ofta man cyklar och varför man väljer cykeln", säger Klas Elm, ordförande i Svensk Cykling.

- Var femte svensk cyklar fyra eller fler dagar per vecka till jobb/skola/universitet under sommarhalvåret.

- Nästan en tredjedel, 30 procent, cyklar någon gång varje vecka.

- Vintertid tar knappt 20 procent cykeln minst en dag i veckan, och var tionde svensk cyklar till jobb/skola/universitet fyra dagar eller fler varje vecka.

- Nära på hälften av befolkningen använder cykeln för träning och motion minst tre dagar i veckan under sommarhalvåret.

Källa: Internet




Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar