Många turister trots regnkall start på sommaren

150917-marie-holmstrom-vid-klostret.jpg

Bra väder är inget krav för att besökarna ska komma till sydöstra Skåne. Trots kyla i juni och regn i juli visar preliminära siffror att årets turistsommar blev riktigt bra. Och nu satsar regionen på ännu fler gäster.

- När jag tittar på statistiken för de senaste åren kommer sommaren 2015 att hamna på samma nivå som åren 2011 till 2013 när det gäller gästnätter. Däremot matcher vi nog inte riktigt rekordsommaren 2014, säger Marie Holmström (bilden), turismstrateg på Ystad kommun.

Vändning i augusti
Den varma och soliga månaden augusti blev sannolikt något av en räddning för hela sommaren. Utöver många svenskar var det osedvanligt många besökare från Tyskland och Holland under augusti. Den statistiken blir klar först i oktober.

- En väldigt viktig erfarenhet är att besöksnäringen i många fall kan göra året mycket längre än de tre sommarmånader som man i första hand brukar satsa på, säger Marie Holmström.

Samarbeten förlänger säsongen
Som exempel nämner Marie att turistbyrån i Ystad långt in i september har en fortsatt jämn ström av besökare – samtidigt som exempelvis många anläggningar och attraktioner har hunnit stänga.

- Här finns det goda möjligheter till utveckling. Begränsat öppethållande istället för helt stängt och samarbeten där näringsidkarna hänvisar till varandra kan vara en lösning. Vi ska komma ihåg att en övernattande besökare genererar dubbelt så stora intäkter till området som en dagsbesökare gör, säger Marie.

Projekt med fyra kommuner
Den här typen av frågor diskuterades så sent som denna vecka när företrädare och näringsidkare från de fyra kommunerna Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo träffades inom ramen för projektet Destinationsutveckling Skåne Sydost. Tillsammans ska de komma fram till hur besöksnäringen kan utvecklas så att regionen blir ett naturligt besöksmål för turister hela året. Besöksnäringen och näringsidkarna är de drivande i processen.

- Mycket av potentialen har vi redan. Exempelvis har antalet bed- and breakfast-ställen i Ystad och Simrishamn ökat från 12 till 76 de senaste 20 åren. Min vision är att en weekendresa till Ystad och Österlen på våren, hösten eller vintern ska vara ett lika naturligt val som en helgtripp till Barcelona eller London.

  Hotell 1996 Hotell 2015 B&B 1996 B&B 2015
Ystad 7 12 4 17
Simrishamn 13 18 8 59

Källa: Nätverket Österlen/Fredell
Foto: Fredrik Ekblad

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar